Световната банка: Българското образование е най-лошо в света

Спадът в качеството на образованието и намаляване на годините на обучение в България е най- голям отчита Световната банка (СБ) в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал.

Скалата фиксира редица параметри. Тя отчита какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст. В нея България и Украйна са двете държави, посочени като пример за спад на качеството на образование през последното десетилетие.
Страната ни попада в още един негативен пример – за годините на  обучение, като в този случай се нарежда до Молдова, Румъния и Украйна.
Общият извод в доклада е, че младите хора в Европа и Централна Азия получават възможностите, необходими за израстване като продуктивни възрастни, което  се дължи на продължителните инвестиции в здравеопазването и образованието през тяхното детство и юношество. Подобна картина обаче е актуална за България, както личи от анализа, който ни постави в дъното на тази класация.
На този фон стана ясно, че са предвидили крути мерки, но не в посока повишаване на  качеството на учебния процес, а за налагане на санкции покрай К19. Налагат се глоби до 2000 лв. за директор, ако ученик е без маска. При повторно нарушение ще има и по-сериозни санкции за самото учебно заведение.
Инспектори от БАБХ и РЗИ вече обикалят и следят дали и как се спазват противоепидемичните мерки.
Новите мерки за децата в училище предвиждат задължително да носят маски в общите части, а в класните стаи – не, което поставя под съмнения смисъла от цялата наредба. За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде.
За физически лица глобата е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение, тя ще бъде между 1000 и 2000 лв. За юридически – глоба между 500 и 2000 лв., при повторно нарушение санкцията ще бъде между 2000 и 5000 лв.
Вече има въведена жалба до ВАС от съдия Росица Стойнова, която обжалва удължаването на мерките, тъй като те не отговарят на епидемиологичната обстановка у нас. Образувано е и дело, тъй като това наистина  не е законсъобразно.
От Български родителски централен комитет (БРЦК) също обжалваха становището на шефа на МОН Красимир Вълчев. Припомняме, че по думите му  „има разписани правила”, но реално самите родители и преподаватели такъв текст не са видели.  Никой не е уведомен и няма разписан документ, а санкции ще има без нормативна база.
Изпратени съответните въпроси до президента и КС, както и до Комисията по жалби в НС. От парламента заявиха, че ще бъде поискан отговор от министър Вълчев  къде точно са разписани въпросните мерки и санкции.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram