Свалят снимките ни от Facebook?

От „Гугъл” и „ЮТюб” изпратиха предупредителни писма до стартъп, който „изстъргва” милиарди снимки от „Фейсбук” и „Гугъл”, с настояване, че тази дейност е незаконна и трябва да се прекрати. Стартъпът го прави с цел създаване на база данни за разпознаване на лица. Става дума за софтуер, произведен от сравнително непознатия стартъп Clearview AI. Напълно непозволено той изтегля изображенията, качени в социалните мрежи и интернет платформите, и създава собствена база данни с опция „търсене” .

Казано по-простичко, снимките, които сте качили в профила си във „Фейсбук”, могат да бъдат свалени от страницата ви, запазени в базата данни на Clearview AI, а след това продадени на полицията и федералните служби.

Говорителят на „ЮТюб” Алекс Джоузеф обяви, че компанията му изрично забранява събирането на данни, които могат да бъдат използвани за идентифициране. От „Туитър” също излязоха с подобно становище.

В същото време изпълнителният директор на Clearview AI Хоан Тон-Тет твърди, че действията на компанията му не са незаконни и че той не изтрива нито едно от изображенията, тъй като те са защитени съгласно американското законодателство.

„Нас ни защитава първата поправка на Конституцията  – правото на публична информация. Начинът, по който сме изградили системата си, е подчинен именно на този принцип – взимаме само публично достъпна информация и я индексираме. В известен смисъл работим като търсачката на „Гугъл”, твърдят от Clearview AI.

Освен това се хвалят, че софтуерът им вече се използва от „над 600 правоприлагащи агенции на територията на Съединените щати”, като при двугодишен договор използването на услугата струва 50 000 долара.

Междувременно от BuzzFeed News съобщиха, че Clearview AI планира да продаде софтуера си в няколко държави с авторитарен режим на управление, включително и на страни, в които нерядко се нарушават правата на човека. По-конкретно се посочват Обединените арабски емирства, Сингапур и Катар. От стартъпа коментираха, че към момента не са подписали нито един договор извън Съединените щати и Канада, но са получавали запитвания от потенциални клиенти от цял свят.

Само преди дни „Ню Йорк Таймс“ публикува статия, че разследващи органи в САЩ и Канада използват Clearview AI, за да идентифицират деца, жертви на сексуално насилие. В публикацията са цитирани разследващи полицаи, които благодарение на Clearview AI са успели да научат имената на няколко непълнолетни лица, заснети във видеоклипове или запечатани на снимки с порнографско съдържание. В щата Индиана, например, разследващите „пуснали” в приложението на стартъпа лицата на 21 жертви на сексуално насилие, извършено от един човек, и получили 14 номера на лични карти. Най-малката жертва била на 13 години.

„Това бяха млади хора и ние искахме да ги намерим, за да им кажем, че сме арестували човека, който им е причинил толкова много болка”, са обяснили от полицията.

В същото време анализатори коментират, че технологията за разпознаване на лица съществува от години, но търсенето в база данни с цел откриване на самоличност, е нещо ново.

Банкеръ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram