САЩ: Цветна революция или Къща от карти на живо

Президентът на САЩ вади армията и военната полиция на улицата с призив: „Ще бъде въздадено правосъдие, безредиците няма да бъдат толерирани”. Хиляди демонстранти, опитващи се да обкръжат Белия дом във Вашингтон – неговата резиденция и канцелария, са разпръскани със сълзотворен газ. Въведен е полицейски час. Това са сцени от излъчвания и у нас тв сериал Къща от карти, където Кевин Спейси беше президентът на САЩ. Но са и кадри от нощта на понеделник,1 юни, срещу вторник, 2 юни, предавани на живо от всички световни, без националните български телевизии. В сериала това е сценарий на президента за победа на изборите, като постави страната си в извънредно положение. Лидерите не се сменят във война.
В живота обаче кадрите напомнят, особено по облеклото и действията на демонстрантите, както и по техните слогани, също така на цветните революции, които сме гледали през последните 21 години по света – например в Хонконг от месеци. Даже по сюжет историите си приличат – и там, и в Минеаполис, откъдето тръгна всичко, повод за избухването на гражданските вълнения стана нещо странно – искрата пламна заради мерки на органите на реда срещу престъпници.

Именно огледалността с демонстрациите в Хонконг служи за основа на много коментари: ами, ако не е само пиар? Ако Тръмп е прав, че КНР му отмъщава за намесата в протестите в китайския мегаполис, и се е съюзил с неговите отявлени политически врагове – демократите, за да не бъде преизбран на поста си през ноември, а вместо него в креслото в Овалния кабинет да седне корумпираният Джо Байдън, около когото в момента гърми чутовен международен скандал, свързан с подкупи в Украйна?
Цветните революции, които досега се изнасяха по света, по принцип са специалитет на различните организации, симпатизиращи на Демократическата партия в САЩ. Особено около филантропа Джордж Сорос, превърнал се в техен символ. Даже членове на ЕС като Унгария и Австрия взеха крути мерки срещу тях.
Важна информация в тази връзка е, че кметът на Минеаполис – градът, който се

превърна в огнище на революционната зараза, плъзнала вече и в Ню Йорк и столицата Вашингтон е демократ. Близката до демократите телевизия Си Ен Ен пък взе за основен коментатор в нощта на големите демонстрации губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, който е отявлен враг на президента републиканец Тръмп. И който директно подсказа, че причинената от полицаи смърт на афроамериканец, задържан за престъпление, е виждана от демократите като политически шанс. Лайтмотив на изказването му пред световната новинарска медия беше:” Така ли правим Америка велика – със сълзотворен газ по демонстрантите”. И ги описа като мирни, а те разбиха безчет витрини и пред камерите ругаха и замеряха полицаите.


 Демократите отдавна правят опити да въвлекат Тръмп във война – не успяха с Русия и Иран, засега и с Китай. Но дали не биха минали през трупове на гражданска война, за да постигнат победа на изборите след 5 месеца?
Ще разберем отговорите на тези въпроси, докато близките до демократите медии – в това число Ню Йорк Таймс, Вашингтон Пост и винаги съзвучният с тях британски Гардиън, който е в много тежко финансово положение, ни държат в течение.
А някой може да реши да изгледа филма на Спайк Лий BlacKkKlansman, за да проумее за какво иде реч. Особено финала му с кадри като излъчваните в момента от САЩ – историята е грозна и от двете страни, а култовият режисьор го е показал и го е доказал брилянтно с майсторството си. Още, като го видяхме в Кан преди 2 години, го оценихме, за разлика от някои български експерти. Пък той взе, че се отличи и на фестивала с Голямата награда на журито, и на Оскарите с приза за режисура за Лий.

Борис Ангелов

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram