САЩ не подслушвали точно така, както пише Монд

Директорът на американското разузнаване заяви във вторник, че последните статии в ежедневника Монд (Le Monde) за шпионажа на американската агенция за национална сигурност във Франция съдържат „неточна и заблуждаваща информация за дейността на американското разузнаване“.

„Информацията, че Агенцията за национална сигурност (АНС) е събрала повече от 70 милиона +записи на данни за телефонни разговори на френски граждани+ е невярна“, посочи Джеймс Клапър, без да каже обаче кое е невярното в това твърдение.

„Ние няма да се спираме на подробности за нашата дейност, но вече ясно казахме, че САЩ събират разузнавателни данни от същия тип като тези, събирани от всички страни“, каза Джеймс Клапър , който оглавява 16-те разузнавателните служби на САЩ, сред които е АНС.

„САЩ събират информация, за да защитават националните си интереси, да защитават своите съюзници, включително от терористични заплахи и разпространението на оръжия за масово унищожение“, добави още той, преди да заключи: „Съединените щати придават голямо значение на дългото си приятелство с Франция и ние ще продължим да си сътрудничим в областта на сигурността и разузнаването“.

Френският ежедневник Монд, който разкри в понеделник размаха на телефонния шпионаж на АНС във Франция на основата на документи, предоставени от бившият служител на американските служби Едуард Сноудън, публикува във вторник нови подробности. Този път за подслушването на дипломатически мисии, сред които представителството на Франция в ООН в Ню Йорк.

Според Монд, който се позовава на документи от Сноудън, АНС е извършила 70,3 милиона записа на френски телефонни данни между 10 декември 2012 г. и 8 януари, 2013 г.

Президентът на Франция Франсоа Оланд в понеделник в телефонен разговор с колегата си Барак Обама изрази „силно неодобрение“ към „неприемливите практики“ на своите съюзници. Ръководителят на френската дипломация Лоран Фабиюс (Laurent Fabius) междувременно потвърди във вторник сутринта недоволството на Франция пред своя американски колега Джон Кери по време на среща в Париж. /АФП /на снимката: Джеймс Клапър (в средата).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram