САЩ наредиха затваряне на китайското консулство в Хюстън до 72 часа

Съединените щати заявиха в сряда, че са разпоредили затварянето на китайското консулство в Хюстън, съобщи говорителката на Държавния департамент Морган Ортаг, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

„Заповядахме затварянето на генералното консулство на Китайската народна република (КНР) в град Хюстън, за да защитим американската интелектуална собственост и личната информация на американците“, посочи Ортаг в изявление по имейл.

„Съединените щати няма да толерират нарушенията от страна на КНР на нашия суверенитет и сплашване на нашия народ, също както ние не понасяме нечестните търговски практики на КНР, кражбите на американски работни места и друго нечувано поведение“, добави тя.

По-рано днес китайското англоезично издание Global Times съобщи, че Съединените щати са поискали от Китай да затвори генералното си консулство в Хюстън, Тексас в рамките на 72 часа.

Това е факт, след като пожарната служа и полицейското управление в Хюстън потвърдиха, че са получили съобщения за изгаряне на документи в консулството на булевард „Монтроуз“ 3417 във вторник вечерта. След обаждания от съседи пожарникарите са пристигнали пред сградата, но не са били допуснати да влязат в комплекса.

Властите в Пекин заявиха, че закриването на генералното консулство в Хюстън е „безпрецедентна ескалация“ на двустранното напрежение и заплашиха, че ще прием контрамерки, ако САЩ не отменят решението си.

„Едностранното закриване на генералното консулство на Китай в Хюстън за кратък период от време е безпрецедентна ескалация на последните действия на САЩ срещу Китай“, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин на редовен брифинг пред журналисти.

„Призоваваме САЩ незабавно да отмени това погрешно решение. Ако настоява да продължи по този грешен път, Китай ще реагира с твърди контрамерки“, заплаши той.

Запознат източник смята, че Китай ще затвори американското консулство в град Ухан – откъдето тръгна коронавирусната зараза в края на миналата и началото на тази година.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram