САЩ засилват натиска върху Европа за „Северен поток-2“

Американските власти засилиха натиска върху европейските изпълнители на газопровода „Северен поток-2“ и ги заплашват с „дългосрочни“ последици, ако продължат да участват в проекта. Това съобщи германският вестник „Ди Велт“, позовавайки се на свои източници.

Според вестника, американските служители са започнали двустранни разговори чрез видео връзка с представители на изпълнителите на „Северен поток-2“ от Германия и други европейски страни. От страна на САЩ в тях участвали общо 12 служители от три министерства: Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката.


Източниците на вестника отбелязват, че американската администрация е “дала са се разбере, че иска да предотврати завършването на газопровода”.


Камарата на представителите на САЩ във вторник одобри проектобюджета за отбрана за следващата фискална година (започваща в страната на 1 октомври), който задължава администрацията да засили санкциите върху газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Става въпрос за налагането на ограничения срещу чуждестранни лица, които допринасят значително за продажбата, отдаването под наем или осигуряването на средства за полагане на тръби за изграждането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“.


Проектът “Северен поток-2” включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата „Северен поток-2“ е 93% завършен. Спирането в изпълнението на проекта се дължи на факта, че в края на декември 2019 г. поради американските санкции швейцарската компания Allseas спря работата по изграждането на газопровода и изведе своите машини.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram