Сасоли критикува сделката на лидерите на ЕС: Европарламентът може да блокира бюджета

Средствата, предложени в договорената вчера в Брюксел сделка за наука и образование, са неприемливи. Това обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Освен това според него са нужни разяснения по въпроса за механизма, с който на дългата си среща евролидерите обвързаха достъпа до средства с условията за върховенство на закона.

„Трябва да видим какви точно са мерките за интервенция, които ще се използват, за да го подкрепим,“ каза Сасоли пред журналисти. „Само да се споменава принципът, не ни задоволява,“ каза още Сасоли.

Заключенията на съвета оставиха вратички за тълкуване на ситуацията и за начина на използване на механизма, който бе очертан само в няколко изречения и даде на Полша и Унгария възможност да твърдят, че са надвили исканията за засилване на принципа „пари срещу законност“.

На брифинга Сасоли повтори първия си коментар на постигнатия от евролидерите компромис – че „на масата има предложение, но искаме да го подобрим“.

Това става ден преди обсъждане в Европарламента на договореното споразумение за седемгодишната финансова рамка и фонда за възстановяване в ЕС. Думите му напомнят, че битката за бюджета и фонда не е напълно приключила.
„Преди всичко (искаме да) отговорим на някои от съкращенията, които смятаме за неоправдани,“ каза Сасоли. „Не можем да съкратим бюджета за образование и младите хора и „Еразъм“, не можем,“ каза Сасоли.

Редица пера бяха орязани в опита на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да договори компромис за структурата на фода за възстановяване с т. нар. „пестеливи“ държави – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания – в замяна на свиване на други разходи и още отстъпки.

Европарламентът няма инициатива в изготвянето на бюджета, но може да го блокира, ако не го одобри и така да го върне за разглеждане на част от него.

В цялост Европарламентът е „много доволен“ от договорения пакет от 1.074 трлн. евро многогодишна финансова рамка и 750 млрд. евро фонд за възстановяване.
По думите на Сасоли вотът на пакета се очаква в близките два месеца.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram