Руското ФСБ: Експлозивите за Кримския мост са изпратени през България

Руската Федерална служба за сигурност е установила, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския  Русе в началото на август. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ в сряда.

„Федералната служба за сигурност, съвместно със Следствения комитет, установи, че организатор на терористичния акт на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти“, се казва в доклада.

ФСБ е идентифицирала и 12 съучастници в подготовката на терористичното нападение на Кримския мост, осем от които са задържани. „В момента в рамките на наказателното дело са задържани петима руски граждани и трима украински и арменски граждани, участвали в подготовката на престъплението“, заявиха от ФСБ.

Ето какво пише в съобщението:

„ФСБ съвместно със Следствения комитет на Руската федерация установиха, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския  Русе в началото на август.  В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения“.

В изявлението е цитиран конкретен договор на регистрирана в Русе фирма – Baltex Capital SA. Твърди се още, че „в рамките на наказателното дело за експлозията на Кримския мост са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението. Разследването на нападението продължава. Всички организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство, пише ФСБ.

Руските служби описват сложни и продължителни движения на камиона и товара му, като се твърди, че „взривното устройство“ е било скрито в строително фолио и  пътувало повече от два месеца от Одеса до мястото на експлозията, прекосявайки различни държави. В транспортната операция са участвали няколко фирми – включително и компания фантом в Крим. Като заподозрени за атаката са цитирани „граждани на Украйна – Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име „Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.

Ето какво се разказва в изявлението по повод на неприключилото разследване:

Взривното устройство е било замаскирано на рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22 770 кг и в началото август „изпратено от морското пристанище Одеса до българския Русе по договор № 08.02.2022 г. между LLC „Translogistic UA“ (Киев) и „Baltex Capital SA“ (Русе)“.

От 29 септември до 3 октомври 2022 г. в терминала на Transalliance в Ереван е извършено освобождаване на товара по правилата на ЕврАзЕС и подмяна на документите, след което изпращач е GU AR GROUP LLC (Република Армения, Алаверди), а получател е „Лидер“ ООО (Москва)“

На 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс и на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври тази година, със съдействието на Р. Соломко, гражданин на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново бяха променени, като подателят беше посочен LLC „ТЕК-34“ (Уляновск), а получателят е несъществуваща компания в Република Крим. 

Същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир, роден през 1971 г., „който е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., следвайки Кримския мост, той беше взривен“, посочва ФСБ.  „В същото време контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната транспортна схема се осъществяваше от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като „Иван Иванович“. , който използва за координация както виртуален анонимен номер, закупен в Интернет, така и регистриран за гражданин на Украйна, жител на град Минск Кременчуг Андрейченко Сергей Владимирович, роден през 1988 г., се казва в изявлението, което завършва с извода, че ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов за организатор на терористичната атака на Кримския мост.

От изявлението не става ясно дали руските служби смятат, че въпросният камион е причинил тежките разрушения на Кримския мост. Все повече експерти твърдят, че няма как експлозията на един „грузовик“ да причини такива поражения на едно от защитените и зорко охранявани пътни съоръжения в света. 

Източници: ТАСС, „Сега“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram