Руски експерти: Отдавна нямаме „братя българи“, единствените ни приятели в Европа са сърбите

Министерството на образованието на България реши да въведе програма за „патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това като подготовка за участие в бъдеща война на НАТО с Русия, пише руската „Свободная Пресса“, в статията си по повод материал, излязъл в българското електронно издание „Фактор“.

Редакторът пише, че според мнението на авторите на българската медия, патриотизмът в България се възприема като покойник, за когото трябва да се говори или добро, или нищо. В същото време мнението на коментаторите по въпроса за патриотичното възпитание е разделено. Някои смятат военното обучение в училище за полезно, а за други то е абсолютно ненужно, защото България няма с кого да се бие.

„Тези, които искат мир, се подготвят за война“, пише един от потребителите, на което друг веднага отговаря: „Разбира се, ние се подготвяме (или по-скоро сме подготвени) за война – за война срещу Русия“. Той припомни, че европейските страни купуват изтребители, а Съединените щати разполагат с изтребители-бомбардировачи. „Разбирате ли кого ще бомбардираме? За това беше подписано споразумение за изграждането на център на НАТО във Варна“, казва той.

Руското онлайн издание е подбрало и друг интересен за него коментар: „Аз не съм полагал клетва за служба на НАТО“. Както и забележката на друг читател, че трябва да се помни, че Русия е освободила България от турско робство.

„И така, ще откажат ли българите да воюват с Русия? Или пък тази дискусия е абсолюятно безсмислена – българите въобще няма смисъл да се безпокоят за въпросите на сигурността, защото няма с кой да воюват?“, пита изданието.

„Що се касае до частта: „няма с кого да воюват“ – българите се заблуждават. Първо, вътре в страната има ислямисти. На второ място, България граничи с Турция, която от време на време говори за възстановяване поне на подобие на Османската империя“, казва Вадим Трухачов, доцент в катедрата по външни регионални изследвания и външна политика на Руския държавен университет за Хуманитарни науки, доктор на историческите науки.

„СП“: – Русия враг ли е на България? Ако не, защо се присъединиха към НАТО? Българите не са естествени русофоби като балтите или поляците …

„Те не са естествени русофоби. Но България искаше да се присъедини към клуба на развитите страни. Така се възприемат ЕС и НАТО там. България също се надяваше да получи пари за членството в НАТО. Освен това не бива да се преувеличава симпатията на българите към Русия. Българите не са сърби, няма такава топлина за руснаците, както в Сърбия. Следователно няма обективни пречки пред членството в НАТО. Русофобията не е задължително условие за членство в Северноатлантическия алианс“.

„СП“: По съветско време България е наричана 16-та република на СССР. Освен това Русия ги освободи от турско робство. Всички българи ли са толкова пълни с благодарност към Русия, че да откажат да воюват срещу нея?

„Българите бяха срещу руснаците в двете световни войни – макар и неохотно. Сред по-голямата част от българите няма омраза към руснаците, а мнозина все още са запазили някаква привързаност към Русия. Разбира се, българите гледат на война с Русия като на кошмар. Но това не ги прави русофили“.

„СП“: Много европейски държави, които Русия някога е освободила от турците, след това от Хитлер с цената на живота на своите войници, всъщност не желаят много да си спомнят за това.

„В Европа нямаме други приятели, освен сърбите. В много страни има определен процент русофили, но те не преобладават там. Отдавна нямаме „братя българи“.

„СП“: Как България може да бъде полезна на НАТО в случай на война с Русия?

„България има излаз на Черно море. Възможно е да има бази на кораби и подводници на САЩ и други страни от НАТО. От българските летища могат да излитат самолети, за да бомбардират Крим. В този случай ще трябва да ударим България – колкото и да не ни се иска“.

„СП“: Как трябва да се държи Русия с тези „братя-славяни“?

„Твърдо. В случая с България – минимум отношения, докато премиерът Бойко Борисов е на власт там. Той ни е лъгал твърде много пъти. Като цяло, само прагматични отношения. Но трябва да разберете, че България в този смисъл е ненадежден партньор. Така че нямаме илюзии. Само печалбата трябва да бъде на преден план в отношенията с България.“

„Патриотичното възпитание е правилно“, продължава темата Михаил Александров, експерт в Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО. „Основното е, че патриотизмът не трябва да се заменя с заблуждаване на населението и насаждане на фалшиви доктрини, като русофобията. А в България, която е под петата на Запада, просто има опасност патриотичното възпитание да бъде заменено с русофобия.

Що се отнася до възможността за война … Разбира се, България е имала и все още има латентни конфликти с редица съседни държави, по-специално с Турция. Военният, икономическият и демографският потенциал на страните обаче са толкова различни, че България просто няма и не може да има шанс в подобен конфликт.

България също имаше териториални конфликти с Румъния и Македония. Сега обаче тези въпроси отидоха в сянка и едва ли са актуални. Освен това в условия, когато НАТО доминира в Европа, е малко вероятно военен конфликт между членовете на Алианса. Разбира се, има опит от гръцко-турските въоръжени конфликти. Но дори там НАТО сега успява по някакъв начин да спре ситуацията и да предотврати открита конфронтация.

Следователно единственият вариант за военен конфликт, в който България може да бъде привлечена против волята си, е война между НАТО и Русия. НАТО, приближавайки се до границите на Русия, непрекъснато провокира военен сблъсък, опитвайки се да сплаши Москва“.

„СП“: Българските читатели вярват, че ги подготвят за война с Русия, започвайки от закупуването на изтребители и изграждането на център на НАТО във Варна. Може ли това да се счита за подготовка за война?

„НАТО определено се готви за война. Това най-вероятно ще започне, когато НАТО изгради достатъчно своята военна сила в Източна Европа. За България това е често срещана ситуация. През Втората световна война германците доминираха на нейна територия, сега НАТО ще доминира. Българите не са в състояние да се противопоставят и да защитят своя суверенитет. Те не са сърби. Българите могат да бъдат освободени само от някаква външна сила, например Русия. Но вече два пъти ги освобождавахме и какво получихме? Плюнка в лицето. Така че нека се измъкват сами, както искат.“

„СП“: Имаше случай, когато български войници на ученията на НАТО отказаха да стрелят по цели, които бяха облечени в униформата на руската армия.

„Ако българите не са започнали да стрелят по цели, облечени в руски униформи, тогава това е добре. Това означава, че пропагандата на НАТО все още не е успяла да заблуди всички българи. Но при всички случаи българите, както казах, няма да се бият с Русия по различни причини. Някои може и да имат чувство на историческа благодарност, но повечето не желаят да се бият изобщо. Следователно те няма да могат да окажат на НАТО никаква реална военна помощ, а военните бази на тяхна територия бързо ще бъдат унищожени от ракетни удари на руската армия“.

Източник: Агенция „Фокус“

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram