Руски депутат: Вотът за президент се превръща в риалити шоу

Вестниците в Русия коментират на първите си страници съобщението на телевизионната звезда Ксения Собчак, че ще се бори за президентския пост на изборите през март. Кандидат като нея ще направи кампанията по-ярка, но може да създаде и нови проблеми на Кремъл, пише „Ведомости“.

Изданието припомня коментар на опозиционера Алексей Навални за плановете на Собчак: Тя май е решила да участва в доста гадната кремълска игра, наречена „Ще довлечем на изборите едно либерално посмешище за отвличане на вниманието“. Нейните възгледи са доста канибалски.

Зам.-председателят на руския парламент от партията „Единна Русия“ Пьотър Толстой смята, че участието на телевизионната водеща ще внесе нова интрига в изборите като „един блестящ кандидат, олицетворяващ изцяло светогледа на известен вид кандидати“.

„Утре ще поиска да се кандидатира някой клошар и какво – ще се втурнете да му искате коментари?“, негодува зам.-председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Игор Лебедев, либералдемократ. „Нека изчакаме да я регистрират. Ако това стане, може смело да заявим, че изборите се превръщат в „Дом-3“ – пореден епизод от популярно руско риалити шоу, добавя той.

Собчак заяви, че кандидатурата й ще стане аналог на отменената графа „против всички“ в руските изборни бюлетини и се обяви „против начина, по който е уреден днес политическият и обществен живот“ в страната. Тази логика сочи, че нейното участие в надпреварата до голяма степен цели да насърчи активността и да абсорбира електората на Навални, смята политологът Дмитрий Бадовски. „Собчак обаче ще вземе да претендира за диалог с основния кандидат, което поражда повече рискове, отколкото изгоди. Ако постигне що-годе съществен резултат и той се възприеме като гласове „против всички“, това също няма да представи в добра светлина победата на Владимир Путин“, добавя той.

Включването на Собчак вече гарантира шумотевица около президентската кампания, заявява в „Комерсант“ Сергей Обухов, секретар на ЦК на руската компартия, отговарящ за изборните технологии. И допълва, че не би се учудил, ако види в надпреварата популярния певец Сергей Шнуров, известен като Шнур, рапърите Оксимирон и Гнойния или друг някой кандидат от „политическия зоопарк“.

Ксения Собчак е „идеалният съперник“ за днешния президент Владимир Путин, твърди „РБК“, цитиран от БТА. Тя е компромисна фигура за президентската администрация и за либералния електорат, смята анализаторът Игор Бунин. „Фигурата й, от една страна, устройва президента, защото той я познава (работил е в градската управа на Ленинград, после Санкт Петербург, заедно с баща й Анатолий Собчак, б. пр.), а от друга – тя може според политолози да развълнува младежта“, пояснява Бунин. Според него телевизионерката ще има за задача да привлече към изборите „светски хора, недоволни от преобладаващия православен дискурс“. /novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram