Русия се връща в сделката за износ на зърно

Русия се връща към участие в сделката за зърно, след като получи писмени гаранции от Украйна за неизползването на зърнения коридор за военни операции срещу Москва, съобщи руското министерство на отбраната. От ведомството отбелязаха, че това е станало благодарение на посредничеството на ООН и Турция, съобщава ТАСС.

„Бяха получени необходимите писмени гаранции от Украйна за неизползването на хуманитарния коридор и украинските пристанища, определени в интерес на износа на селскостопански продукти, за бойни действия срещу Руската федерация, изпратени до Съвместния координационен център (СКК) на 1 ноември 2022 г.“, отбелязват от Министерството на отбраната.

Както подчертават от министерството, украинската страна официално увери, че „морският хуманитарен коридор ще се използва само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива и свързания с нея регламент за СКЦ“.

„Руската федерация смята, че получените към момента гаранции изглеждат достатъчни и възобновява изпълнението на споразумението“, казаха от министерството.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram