Русия описа „началото на края“ на Украйна и сравни конфликта със Сребреница

Съединените щати обвиниха Русия в най-голямото струпване на войски близо до границата с Украйна от анексията на Крим насам.

Това стана малко след като заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак допусна възможността за „защитна“ намеса в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна. Според Козак „всичко зависи от степента“ на ескалация. В последните месеци зачестяват сблъсъците между сепаратистите и украинската армия.

По думите му, ако напрежението се нажежи, това може да е „началото на края“ на Украйна – „не би било като да се простреляш в крака, а в лицето. Освен това „началото на разпада“ на Украйна ще дойде с плана на Киев да влезе в НАТО. От друга страна, президентът Володимир Зеленски едва ли има планове за реални бойни действия – той просто си прави пиар, продължи Козак.

По думите му, напомнящи за руската аргументация на събитията отпреди 7 години (когато Русия анексира Крим и започнаха сепаратистките действия в Източна Украйна), Москва може да се види принудена да защити гражданите си. Той дори сравни ситуацията с геноцида в Сребреница, където са убити 8000 мъже и момчета мюсюлмани през 1995 г. от босненските сръбски сили.

„Днес всичко зависи от това какъв ще е мащабът на пожара. Ако стане – както говори президентът ни – като Сребреница, очевидно ще сме принудени да защитим.“


Дмитрий Козах, 

заместник-ръководител на президентската администрация

Дни преди думите на Козак прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че движението на руските войски не представлява заплаха за други държави. Самият Путин днес разговаря с германският канцлер Ангела Меркел и заяви пред нея, че Русия има право да разполага военните си където пожелае в собствената си територия.

След безпрецедентото от години струпване на войски по границата с Русия Украйна призова НАТО да очертае стъпките за присъединяването ѝ към алианса. Някои експерти виждат в ставащото провокация, други – опит да се изплаши Украйна и да се изпита решимостта на администрацията на американския президент Джо Байдън.

Два дни след анализа на изследователска група, определила струпването на войски по границата с Украйна като най-голямото от кампанията през 2014-2015 г., потвърждение дойде и от прессекретаря на Белия дом Джен Саки. Точната численост не е известна, но украинските власти твърдят, че към края на март числеността е била около 20 хил. души. САЩ са „изключително обезпокоени“ от „нарастващата руска агресия“, каза Саки.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram