Русия обяви регистрацията на ново лекарство за лечение на рак


Ново лекарство за лечение на рак на кръвта и костния мозък, създадено от руски фармацевти на базата на модифицирана борна киселина, е регистрирано в Русия, съобщи руското Министерство на здравеопазването.

От ведомството отбелязаха, че лекарството е получило удостоверение за регистрация. Нарича се „Бортезомиб“, включен е в списъка на жизненоважните и основни лекарства (VED).

Ще се произвежда под формата на лиофилизат за приготвяне на разтвор за венозно и подкожно приложение в доза от 2,5 до 3,5 милиграма„, се казва в доклада.

Лекарството ще се използва за лечение на мултиплен миелом, който се счита за втория най-разпространен тумор на хемопоетичната система. Това заболяване е по-характерно за възрастните хора, все по-често заболяването се диагностицира на възраст 45-50 години.

Новото лекарство въздейства върху имунната система на организма и потиска растежа на туморните клетки. Освен това „Бортезомиб“ ще бъде предписван на пациенти с мантелноклетъчен лимфом, при които заболяването прогресира след няколко курса на лечение./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram