Русия обвини САЩ, че цепят православието

Действията на САЩ за създаване на условия за дискусия за признаването на Православната църква на Украйна (ПЦУ) и подкрепата за тази схизматична структура показват опитите на САЩ да насърчат разкол в целия православен свят. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след разговори с гръцкия си колега Никос Дендиас в Москва, предаде TACC, цитирана от агенция „Фокус“. Както отбеляза Лавров, писмото до предстоятеля на схизматичната църква в Украйна Епифаний от този на Гръцката православна църква, архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним е било предшествано от посещение в Атина от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Според Лавров първият дипломат на Вашингтон „не скри, че сред въпросите, които той е решавал там, е бил и този“.

„Както разбирам, със същата цел американските дипломати пътуват до Атон. Предстоятелят на схизматичната Православна църква на Украйна (ПЦУ) Епифаний публично заяви, че създаването на тази структура не би било възможно без пряката подкрепа на САЩ. И сега става очевидно, че САЩ не искат да се ограничават с това, което вече е направено, а се опитват да насърчат разкола в православния свят като цяло“, е цитиран да казва руският външен министър.

Според Лавров външното влияние по въпроси, отнасящи се до Гръцката православна църква и Автокефалната църква на Украйна, е очевидно.

„Не съм чувал Гръцката православна църква да е признала официално схизматичната православна църква в Украйна. Чух, че има писмо от архиепископ Йероним, адресирано до водача на схизматиците, но не видях официалното изявление на Гръцката православна църква. По отношение на условията, при които писмото е изпратено, и като цяло в рамките на Гръцката православна църква започна дискусия по този въпрос – да, тук е очевидно външно влияние“, отбеляза първият дипломат на Москва.

Министърът отбеляза, че църковният въпрос няма да бъде изкуствена пречка в отношенията между Русия и Гърция.

„Що се отнася до въздействието на тази ситуация в църковния свят върху междуправителствените, междудържавните отношения между Москва и Атина, ние нямаме желание изкуствено да създаваме проблеми и пречки за развитието на нашето сътрудничество във всички области на взаимно изгодна основа. Още веднъж подчертавам, че в междуправителствените и междудържавните отношения никой няма да създава изкуствени пречки.“

Лавров е приел поканата на гръцкия си колега да посети страната му, макар че през юли миналата година гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и забрани на още двама да влизат в страната. Атина ги обвини в намеса във вътрешните работи на страната, както и в действия, които подкопават националната сигурност. Москва предприе огледални мерки. На този фон Лавров отмени посещението си в Атина, насрочено за септември същата година.

Източник: clubz.bg

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram