Русия „не иска война“ с Украйна

Русия не иска война с Украйна. Одобрението на парламента за военна намеса има за цел преди всичко да покаже сериозните намерения на Кремъл. Това заяви заместник-външният министър на Русия Григорий Карасин.

„Русия не иска война с Украйна. Сигурен съм, че никой в Русия не иска война с Украйна. Ние сме против употребата на подобна терминология, когато се обсъждат нашите отношения с Украйна. Смятаме, че това решение ще отрезви съзнанието на много хора и показва сериозните намерения на Руската федерация“, каза Карасин в руско телевизионно предаване.

Той осъди западните държави, които заплашиха да изключат Русия от Г-8 заради руските действия, и ги призова да покажат повече разбиране.

„Ще подкрепим всички сили, които са в полза на заздравяването на нашите двустранни отношения. Още повече, че стабилността на Европа зависи от тези отношения. Това трябва да бъде разбрано от западните политици, които използват груби думи срещу нас“, каза той.

Говорителят на Съвета на федерацията на руската горна камара на парламента Валентина Матвитенко също отхвърли тезата за война. Тя на практика е третата по важност в Русия след президента и премиера. Именно тя даде одобрението на предложението на президента Путин за военна намеса в Украйна.

„Владимир никога не е казвал тази дума. Между нас никога няма да има война. Ние сме братски народи, ние сме в славянския свят. Смятам, че страстите в Киев трябва да се успокоят и да разберат, че с действията си провокират сепаратистки действия в източните региони на Украйна и Крим“, каза Матвитенко в същото телевизионно предаване. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram