Русия направи показно с крайцера „Москва“! Насочи ракетите към турската граница (ВИДЕО)

Представители на чуждестранни медии бяха поканени на флагмана на Черноморския флот ракетен крайцер „Москва”, осъществяващ непосредствено прикритие на авиобазата „Хмеймим” и на районите на действие на руската военна авиация в Сирия. Журналистите видяха как ракетите се насочват към турската граница. Заедно с официалния представител на руското Министерство на отбраната генерал Игор Конашенков корабът е посетен от кореспонденти на Скай Нюз, Си Ен Ен, Франс Прес, Синхуа и други световни медии, съобщи тв канала „Звезда“.

Журналистът Борис Анзов от холдинга „Медиамост” заявил за РИА Новости: „Идването тук за нас е голямо щастие, ние отдавна го искахме. С руските военни е много по-лесно да се работи, отколкото със западните. С руските военни може да се говори за всичко от душа.”

Това мнение споделят и останалите журналисти. „Аз съм впечатлен и поразен колко открито се прави всичко” – казал пред руските журналисти кореспондентът на Скай нюз Джон Спаркс. А кореспондентът на китайската агенция „ Синхуа” Чжан Зи Е споделил увереността си, че комплексът обезпечава сигурността в региона.

Ракетният крайцер „Москва” е предназначен за унищожаване на големи надводни цели, разказал командирът на кораба Александър Шварц. Неговият ЗРК С-300Ф „Форт” разполага с 64 вертикално изстрелвани ракети, имащи радиус на действие до 90 км. Противокорабният ракетен комплекс „Вулкан” разполага с 16 ракети „Базалт”, които могат да унищожат надводни цели на дистанции до 300 км. На кърмата е площадката за вертолет Ка-27С.

Крайцерът е дълъг 186 м., максималната му скорост е 32 възела, екипажът се състои от около 500 души. В момента „Москва” е флагман на руската групировка в Средиземно море, в която влизат още 11 съда с различно предназначение. Веднага след Нова година той ще бъде сменен от крайцера „Варяг”./epicenter.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram