Русия иска Роджър Уотърс да присъства на заседанието на Съвета за сигурност за Украйна

Русия изпрати искане до Съвета за сигурност на ООН да включи Роджър Уотърс, един от основателите на британската рок група „Пинк Флойд“, в списъка на ораторите на предстоящото заседание за ситуацията в Украйна. Това съобщи първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в Световната организация Дмитрий Полянски. Заседанието на Съвета за сигурност ще започне днес в 18 часа московско време, предаде ТАСС.

„Русия поиска британският активист за мир и известен рок музикант Роджър Уотърс като говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно перспективите за мирно уреждане на украинската криза в контекста на нарастващите доставки на западни оръжия за тази страна“, пише Полянски в канала си в Telegram.

През август в интервю за ТАСС Роджър Уотърс обвини САЩ и тяхното ръководство за провокирането на украинската криза. Според него американците „по своя манталитет искат да управляват целия свят“, а гражданите на други страни „трябва да страдат“ заради това. Басистът и вокалистът на „Пинк Флойд“ нарече случващото се в Украйна „страхотен параван за управляващата класа“, която не иска край на конфликта, но „иска да управлява света, иска да има няколко изключително богати хора в света“.

През август миналата година името на основателя на „Пинк Флойд“ беше добавено в базата данни на украинския сайт „Миротворец“, който публикува личните данни на хора, които създателите на портала смятат за врагове на страната, заради думите му за Крим. Администраторите на портала видяха в изказванията на британския музикант „покушение срещу териториалната цялост на Украйна“, съобщава ТАСС.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram