Русия затвори въздушното пространство над Армения и Карабах

Русия започна изпращането на бойни вертолети Ми-8 и Ми-24 за осъществяване на миротворческата си операция в Нагорни Карабах, съобщи руското министерство на отбраната. Осем от машините вече са на летището в Ереван.

„Вертолетите ще бъдат задействани (…) за осъществяване на въздушен мониторинг в районите за контрол на прекратяването на огъня и военните действия“, се изтъква в съобщението.

По-рано от Генералния щаб на руските въоръжени сили съобщиха, че за денонощие в Нагорни Карабах са изпратени 414 руски миротворци и няколко десетки единици бронетехника, а също вертолети и безпилотни самолети.

Цялата миротворческа мисия на Русия ще наброява 1960 военни със стрелково оръжие, 90 бронетранспортьора, 380 единици автомобилна и друга техника, вертолети и самолети.

Прессекретарката на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян обяви, че арменската ПВО и руските миротворци вече са затворили напълно въздушното пространство на страната и на Арцах (арменското наименование на Карабах). Забранени са всякакви полети, с изключение на военните и заявените и одобрени предварително на гражданската авиация.

Същевременно в Армения втори ден не стихват протестите срещу решението да се подпише примирието с Азербайджан, заради което Ереван трябва да отстъпи Келбаджарския, Лачинския и Агдамския район в Карабах.

На снощните протести са били задържани 10-има лидери на опозицията, съобщава сайтът на Специалната следствена служба. Те са заподозрени „в организация и провеждане на събрание в нарушение на устновения законов ред“.

Сред задържаните са бившият шеф на Службата за национална сигурност Артур Ванецян; лидерът на партия „Процветающая Армения“ Гагик Царукян; водачът на партия „Национальная безопасность“ Гарник Исагулян; политологът Сурен Суренянц; представителите на арменската революционна федерация „Дашнакцутюн“ Гегам Манукян и Ишхан Сагателян; бившите зам.-председатели на парламента Ара Саакян и Едуард Шармазанов; основателят на партия „Едина Армения“ Артур Казинян; опозиционерът Давид Амбарцумян.

Някои от тях са заподозрени и в нарушаване на временните ограничения, въведени с военното положение в страната и са заплашени от затвор до 5 години.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по повод митингите, организирани от арменската опозиция, че тя се опитва да спекулира по темата с договореностите за прекратяване на бойните действия.

Лавров каза също, че категорично няма да има никакви миротворци от Турция в Нагорни Карабах. По думите му т.нар. мониторингов център на Русия и Турция относно спорната област ще работи само в „дистанционен режим, с използване на безпилотни самолети“.

„Границите на мобилност на турските наблюдатели ще бъдат ограничени само в помещенията на мониторинговия център, които ще бъдат определени от азербайджанската страна на нейна територия, а не на територията на бившия конфликт. Що се отнася до заявленията, направени в турския парламент за това, че турските сили ще работят на същите основания, както руснаците – става дума изключително за миротворческия център, който ще работи дистанционно, без каквито и да е мисии. Този център е разположен на територията на Азербайджан – каза Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии. – Никакви миротворчески подразделения на Турция няма да бъдат изпращани в Нагорни Карабах“.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram