Размирици в Париж! Полицията използва водно оръжие и сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки“

Френската полиция използва водно оръжие и сълзотворен газ в опит за разпръсне протестиращи от движението на „жълтите жилетки“ на площад „Италия“ в Париж, предаде ТАСС, като се позова на френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве, предаде БТА.

Обстановката на площада остава напрегната и властите решиха да анулират предвиденото протестно шествие, което трябваше да потегли оттам по-късно днес, съобщава телевизията. На площада има ожесточени сблъсъци между протестиращи и силите на реда.


Индивиди с качулки и черни дрехи подпалват контейнери за боклук, тротинетки, рекламни пана, мотопеди и дори коли. Две от колите, една от които на парижката община, даже бяха преобърнати. Пожарникари се намесваха на няколко пъти, за да потушат пламъците.

Протестиращите започнаха да замерят силите на реда с павета.

Витрините на клон на банката Ейч Ес Би Си пък бяха изпотрошени.

Търговски център, намиращ се наблизо, затвори врати още при първите прояви на насилие. Неговите витрини, както и тези на съседен хотел бяха също изпотрошени.

Полицията в Париж задържа най-малко 105 души по време на протестните акции. До обяд силите на реда бяха задържали 41 души, като 11 от тях остават в предварителния арест. Според запознати източници след задържаните бил и Тиери Пол Валет, един от съоснователите на „жълтите жилетки“.

Парижката полиция използва сълзотворен газ в северозападната част на френската столица, за да разпръсне тълпа от демонстранти на годишнината от създаването на движението „жълтите жилетки“, предаде Reuters.


Протестите доведоха до сблъсъци между демонстрантите и полицията в северозападната част на града. В друга част на френската столица протестиращите се опитаха да блокират околовръстен път.


Органите на реда информираха, че до 9:50 (11:50 часа българско време) 24 души са били арестувани.

Протестите на „жълтите жилетки“ започнаха на 16 ноември 2018 г. и първоначално бяха насочени срещу увеличаващите се цени на горивата и високите разходи за живот в страната, но се превърнаха в по-широко движение срещу президента на Франция Еманюел Макрон и неговите опити за икономически реформи.


В последните месеци демонстрациите са по-слаби, като на тях вече присъстват най-често по няколко хиляди души, в сравнение с десетки хиляди по-рано през годината, но ръководителите на движението призоваха за подновяването на масовите протести, за да бъде отбелязана годишнината от началото им.

Най-мащабните демонстрации се проведоха в края на 2018 г., като тогава движението нарастна до 300 хил. души.

епцентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram