Разбиха канал за трафик на органи в Турция. Българи – в схемата

Турските власти разбиха канал за трафик на органи с българско участие. Престъпната група била създадена от нашенци, а в нея участвал и служител на болница в Истанбул, предават от турския вестник “Дейли Сабах”.

Към момента има задържани петима души, а разследването е по инициатива на българските власти. Според тях лица използвали частна болница в турския град за извършване на незаконни трансплантации. След разследването на турската полиция се стигнало до 55-годишна служителка на болница, която има клон и у нас. Медицинското лице набирало донорите в България, а после уреждала операциите им в Истанбул като ги свързвала с анонимни донори на органи.

Заподозряната е обвинена и в подправянето на документите за процедурата, за да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Причината е, че според турското законодателство в противен случай ще се изисква гласуване на медицински съвет.

Тя е била арестувана още на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да изготви документи за нова трансплантация. Трима други заподозрени, български граждани, също са били задържани, докато се опитвали да напуснат Турция и да влязат в България.

През септември миналата година от българската прокуратура, информираха за подобен канал за трафик на органи в Турция. Тогава пак бяха замесени наши сънародници, които са продавали бъбреци на цена между 5 и 7 хил. евро., а в схемата били замесени и лекари.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram