Пътешествия за ума, духа и въображението. Бъдете по света, докато стоите вкъщи

Стоенето вкъщи не е лесна работа. За щастие, освен уроците и работата, филмите и книгите, светът се оказва на един линк разстояние през интернет. Това дава възможност за много интересни преживявания, които могат да са полезни, без да нарушават принципа за социалната дистанция.

Ето няколко предложения, които могат да ви подействат вдъхновяващ, обнадеждаващо, да ви предизвикат да се замислите и най-важното – да споделите и обсъдите с близки и приятели, а това е нещо, което май сме позабравили да правим. Кога, ако не сега е моментът да отидете на виртуален музей с децата си. Кой не иска да види динозавър и птицата Додо.  Излезте от социалните мрежи, вижте и научете нещо ново, после пак се върнете и го споделете. Лайковете са гарантирани.

Красотата ще спаси света

Благодарение на Google Arts & Culture любителите на изкуствата и музеите могат да пътуват по целия свят без да излизат от стаята си.  Платформата обединява повече от 1200 музеи и галерии, които можете да разгледате както и когато поискате. Можете да се докоснете до експонати и колекции, а в някои случаи да получите и виртуална разходка на изложбените пространства. Дори да сте били в някои от музеите, сега може да го покажете на друг или да се върнете и да събудите спомените си от приятните моменти. Вълнуващо при този начин на „пътешествие“ е че имате достъп до кътчета и места, които ако сте на живо в музея или галерията няма как да видите. Например някои от галериите предлагат толкова близко доближаване до картини, че може да видите миниатюрните пукнатини на платното или рамката. Дори може да видите отблизо всеки детайл на красиво изрисуваните тавани.

Ето някои от най-популярните „дестинации за разходка“:  

The British Museum, Лондон

The Museum of Modern Art, Ню Йорк

Musée d’Orsay, Париж

The J. Paul Getty Museum, Лос Анджелес

Uffizi Gallery, Флоренция

.

Човешкият дух ще спаси света

Вдъхновяващи истории за най-различни хора по света. Мъж,който е посветил живота си да построи сам катедрала и го прави. Майстор на механични играчки, който е запазил този отдавна забравен занаят. Вино, което отлежава на дъното на океана или човек без ръце, който става уникален татуист, благодарение на специално създаден за него уред. Знаете ли каква е мистерията на острова населен със зайци или пък тайната на китайската бродерия?  Любопитното е, че място в нея намира и нещо уникално от България – кукерите. Обичаи, ритуали, вкусове, цветове, танци, хора, емоции и още много изненади може да откриете в платформата Great Big Story. Разбира се има я и във Фейсбук.

Идеите ще спасят света

Платформата TED посветена на разпространението на идеи. Това обикновено се случва под формата на кратки, завладяващи  презентации. Ако трудно се задържате на едно място, важно е да знаете, че видеата не са по дълги от 18 минути. Има и такива, които са дори за 4-5 минути.

.

Това което е важното за тях е, че със сигурност могат да ви дадат теми за размисъл и вдъхновение.  TED започва своята мисия през 1984 г. като конференция, на която се събират на едно място технологии, забавления и дизайн. Днес обхваща почти всички теми – от науката и бизнеса до глобалните проблеми.  Лекциите са достъпни на повече от 100 езика. Разбира се има и със субтитри на български.

Цялата  „библиотека“ с идеи. На български са събрани 

https://www.ted.com/talks?language=bg


Разбира се това не е всичко, което може да ви накара да се усмихнете, замислите и получити така нужната в момента доза надежда докато стоите вкъщи. Сега вече може да се върнете и в социалните мрежи и да разкажете какво сте видели.

#бъдиразумен

#останивкъщи

Диана Йонкова

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram