Путин: Твърденията на САЩ са смешни

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че твърденията на САЩ за използването на химическо оръжие в Дамаск и последиците от него, са „пълни безмислици“. Путин предизвика Белия дом да се аргументира и изнесе „неопровержими доказателства“ за твърденията си.
„Нека преди да използва сила носителят на Нобеловата награда за мир г-н Обама да помисли за бъдещите жертви в Сирия“, каза пред журналисти във Владивосток Путин. „Смешно е да се предполага, че сирийското правителство е виновно за атаката от 21 август“, смята руският президентът и изтъква като аргумент, че армията на Асад в момента е в офанзива и в няколко ключови региона е обградила силите на бунтовниците.
При тези условия, да дадеш коз на онези, призоваващи за външна военна намеса, е пълна безсмислица!, отсече Путин.
По-рано американският президент Барак Обама заяви, че светът е длъжен да действа срещу неоспоримите доказателства за химическа атака на правителството срещу невинни хора. Според думите на US президента властите разполагат с около 100 видеоматериала на жертви на атаката със симптоми на излагане на невропаралитичен газ.
Прихванати са и разговори между високопоставени служители на режима, в които се говори за химическо нападение. Заключенията на САЩ са подкрепени от показания на медицински персонал, очевидци, журналисти, видеоклипове и хиляди съобщения в социалните медии.
Нещо повече – американците са уверени, че броят на загиналите в атаката от 21 август е по-висок от първоначално обявения. Източниците на Вашингтон сочат, че загиналите са 1429 човека, сред които и 426 деца.
Рано тази сутрин екипът от 13 специалисти на ООН напусна Сирия. Инспекторите трябва да установят имало ли е химическа атака на 21 август в Дамаск. Те обаче няма да направят извода кой е нейният извършител.
Очаква се заключението им до две седмици.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram