Путин се обяви за нов световен ред: Руският лидер предрече смяна на европейските елити

Владимир Путин се появи на Икономическия форум в Санкт Петербург след дълго отсъствие от публични събития. Изказването му беше отложено с повече от час заради хакерска атака срещу базата данни за акредитираните лица. От събитието знаково отсъстваха западни инвеститори и банкери. А какво каза Путин – Русия няма възражения срещу членството на Украйна в Евросъюза, защото това не е военен блок и всяка страна има право да се присъединява към икономически съюзи.

Икономическият блицкриг срещу Русия беше предварително обречен, заклинанията за 200 рубли за долар и крах на руската икономика са оръжие в информационната борба, посочи Владимир Путин пред Международния икономически форум в Санкт Петербург. Според руския лидер доверието в световните валути е било подкопано заради амбиции и остарели геополитически илюзии.

„След като обявиха победа в Студената война, Съединените щати се самопровъзгласиха за пратеници на Господ на Земята, без да имат задължения, а само интереси. Те сякаш не забелязват, че през последните десетилетия на планетата се оформиха и все по-силно заявяват присъствие нови мощни центрове“, заяви Владимир Путин.

Руският президент обясни с безотговорната макроикономическа политика на Г-7 сегашните проблеми, свързани с инфлацията, продоволствената и енергийната сигурност.

Путин цитира експертни оценки, според които само преките загуби на Евросъюза от „санкционната треска“ за предстоящата година може да надхвърлят 400 милиарда долара. Руският лидер предрече смяна на европейския елит в недалечна перспектива.

„Евросъюзът окончателно загуби своя политически суверенитет, а неговите бюрократични елити играят по чужда свирка и причиняват вреда на собственото си население, икономика и бизнес“, допълни руският президент.

Владимир Путин приветства появата на нов световен ред, в който Русия влиза като силна суверенна нация. Очевидно е, че правилата, същността на този ред, ще се определят от силни суверенни държави, останалите са обречени да бъдат безправни колонии, каза в заключение руският президент./bntnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram