Путин обеща да спре чуждата намеса в Казахстан

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че вълненията в Казахстан миналата седмица, при които загинаха най-малко 164 души, са резултат от чужда намеса, и каза, че ръководеният от Русия военен блок трябва да предприеме стъпки, за да гарантира, че бъдещите опити за намеса в региона се провалят.

“Събитията в Казахстан не са първият и далеч от последния опит за намеса във вътрешните работи на нашите държави“, каза руският президент, който говори на видеоконференция на лидерите на ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност, военен съюз, по силата на който бяха изпратени около 2500 войници в Казахстан тази седмица по искане на президента на страната Касим Жомарт Токаев.

Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната. Това заяви казахстанският президент Токаев на срещата на върха на ОДКС, която започна днес, предаде БГНЕС.

Извънредното заседание на Съвета за колективна сигурност е свикано по инициатива на Казахстан. Главната цел на срещата е да се обсъдят начините за нормализиране на ситуацията в Казахстан след вълната от жестоки безредици.

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за “помощта и бойното братство“. Всички страни от ОДКС се обявиха в един глас за помощ на Казахстан. “ОДКС доказа своята значимост и ефективност. Пристигането на силите на ОДКС помогна за изтръгването на Алмати от терористите“, заяви казахстанският лидер. “Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време, разследването ще покаже колко“, каза Токаев, подчертавайки, че държавата е изпълнила всички искания на протестиращите. Президентът каза още, че “основната цел на терористите е била опит за държавен преврат – да подкопаят конституционния ред и да завземат властта“. Той заяви, че подготовката за размириците в Казахстан е отнела много време. Според него вълната от масови безредици в Казахстан се е появила „сякаш по единна команда“. 

Лидерът на републиката заяви, че банди в Казахстан са се опитали да заграбят оръжия и военно оборудване. Той също така отбеляза, че в Казахстан са били убити 16 служители по сигурността, а броят на жертвите сред цивилното население се разследва. Освен това той заяви, че в размириците в Казахстан пряко са участвали терористи, включително чуждестранни бойци. Двама висши ръководители на МВР – полковник и генерал, са се самоубили. 

Путин заяви, че намесата на ОДКС е била навременна и че няма да допуснат да се развиват т.нар. цветни революции.

Над 8 000 души са задържани в цял Казахстан във връзка с размириците, при които се стигна до масови грабежи, палежи, убийства на служители на реда и обезглавяване на полицейски служители. Предварителните щети възлизат на над 200 милиона долара. В неделя броят на загиналите при размириците достигна 164 души. 

Китай предлага помощ

Китайският външен министър Ван Ий заяви в телефонен разговор с казахстанския си колега Мухтар Тлеуберди, че Китай е готов да засили сътрудничеството си с Казахстан, за да гарантира политическата сигурност на двете страни и да предотврати цветни революции. Ван Уенбин, говорител на китайското външно министерство, направи съобщението на брифинг.

„Китайската страна е готова да засили сътрудничеството си с Казахстан на ниво правоприлагане и служби за сигурност“, цитира той думите на Ван Ий. „Възнамеряваме да засилим двустранното взаимодействие, за да предотвратим външна намеса, да защитим националните политически системи и сигурността на двете страни и да възпрепятстваме всякакви опити за организиране на цветни революции“.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram