Путин и Ердоган преговарят повече от три часа. Турският лидер: Целият свят ни гледа

Снимка: ТуитърРуският президент поднесе съболезнования за загиналите турски военни в СирияПутин и Ердоган преговарят повече от три часа. Турският лидер: Целият свят ни гледа (ВИДЕО)1344 | 5 март 2020 | 16:28″Смятам, че нашите решения и стъпките, които ще предприемем днес, ще облекчат ситуацията в Идлиб“, обяви турският президент
Срещата на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган продължава вече повече от три часа, съобщава ТАСС. След протоколната част, на която медиите присъстваха, разговорите се провеждат при закрити врата. Централният въпрос е ситуацията в сирийската провинция Идлиб.

До момента официално не е съобщено дали продължават разговорите на четири очи между двамата лидери, или преговорите вървят с участието на двете делегации.

Откривайки срещата, Путин подчерта, че изострената ситуация в зоната за деескалация в Идлиб изисква лична среща с Ердоган. Той още веднъж поднесе на турския президент съболезнования за загиналите турски военни в Сирия, като отбеляза, че „никой, включително и сирийските военнослужещи, не е знаел за присъствието им“. Президентът на РФ обърна внимание и на сериозните загуби на сирийската армия в Идлиб.

По този повод той предложи да бъдат обсъдени всички въпроси, за да „не се повтаря нищо подобно на случилото се в Идлиб, което да разруши руско-турските отношения“.

В началото на срещата Ердоган отбеляза, че тя е от огромно значение и целият свят следи преговорите в Кремъл.

„Смятам, че нашите решения и стъпки, които ще приемем днес, ще облекчат ситуацията в Идлиб“, обяви турският лидер.

Той отбеляза също, че отношенията между русия и Турция са достигнали своя връх в търговията и военно-техническото сътрудничество и се обяви за продължаване напред в това направление. 
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram