Протести в Молдова, искат оставката на президента Мая Санду

Привържениците на молдовската опозиционна партия „Шор“ и политическата група „Движение за народа“ организираха нов антиправителствен протест в Кишинев, настоявайки властите да платят сметките им за отопление през зимата.

Кадри показват тълпа от протестиращи, които стоят пред сградата на правителството и скандират лозунги с искане за оставката на президента Мая Санду. По време на протеста достъпът до сградата бе блокиран от полицията.

Спроед протестиращи властите игнорират исканията на гражданите, въпреки продължителните демонстрации.

Заместник-председателят на опозиционната партия „Шор“ Марина Таубер настоява в рамките на 24 часа кабинетът да реши въпроса с плащането на сметките за газ, ток и парно за трите зимни месеца. Според партията обаче управляващите не са изпълнили условията.

Говорителят на молдовския парламент Игор Гросу заяви, че Русия стои зад опозиционното движение, чиято цел е да спре „процеса на европейска интеграция“ и да използва Молдова „във войната срещу Украйна“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че обвиненията за участие на Москва в опозиционните протести в Кишинев „са били осмивани в самата Молдова“. Според нея правителството на Молдова е взело курс срещу народа на собствената си държава.

Междувременно еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви в Европейския парламент, че Европейският съюз проучва възможността за санкции срещу лица, които се опитват да дестабилизират Молдова. Според ЕС проруски олигарси в Молдова стоят зад антиправителствените протести в страната.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram