Протестите в Чили не стихват

Протестите срещу социалното неравенство в Чили не спират вече 26 дни. В понеделник в цялата страна се състояха многохилядни митинги, а страната бе парализирана и от национална стачка, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Демонстрантите настояват за незабавни и всеобхватни реформи, които да
предвиждат повишаване на минималното заплащане, по-достъпно лечение и нова конституция. Във вчерашните акции участваха около 200 000 души.

ABC News@ABC

Protests against social inequality in Chile continued for a 26th day with huge demonstrations and a national strike that brought much of the country to a standstill. https://abcn.ws/2Qg4g06 8273:54 ч. – 13.11.2019 г.Информация за реклами в Twitter и поверителност750 души говорят за това

Чилийското правителство се съгласи да промени конституцията

Президентът Себастиан Пинера обяви в неделя планове за промяна на конституцията, която е от времето на диктатора Аугусто Пиночет. Чилийците обаче искат да играят по-съществена роля във формулирането на основния закон. Те настояват за свикване на конституционно събрание, което да направи промените,а консервативните управляващи партии предпочитат дебат в парламента, при който ще има нужда от широк консенсус, за да се приеме нова конституция.

Gulliver/Getty Images

Протестите се отразяват зле на икономиката и вчера чилийската валута – песото, се обезцени спрямо долара до най-ниското си равнище от 1990 г. – 780 песо за 1 долар. Преди кризата курсът бе 710 песо за долар. Правителството преразгледа прогнозите си за растежа за тази година и от 2,6 на сто ги свали на 2 на сто.

Gulliver/Getty Imag

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram