Прокуратурата на Ню Йорк: Nexo са лъгали инвеститорите

Щатът Ню Йорк ще получи 1.9 млн. долара от Nexo за провалът ѝ да се регистрира и за подвеждане на инвеститорите. (Бел. ред. – *“Провал да…“ (failure to…) е термин, който се използва при съдебни или регулаторни споразумения с компании и физически лица в държавите с правни системи от англосаксонски тип. С него се обозначават действия или бездействия, които не съответстват на закона, но не се твърди, че са предприети умишлено и извършени виновно. Така най-често, става възможно „провалилите“ се физически или юридически лица да направят плащане, с което да понесат санкция за провала си да спазят закона, но не придобиват статут на престъпници.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс и многощатска коалиция (прокуроратурите на няколко американски щата – бел.прев.) днес осигуриха до 24 милиона долара от компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Nexo) за участие в нерегистрирано предлагане и продажба на ценни книжа и стоки и, затова че са лъгали инвеститорите относно техния регистрационен статус.

Днешното споразумение финализира гражданско дело, заведено от Службата на главния прокурор (OAG) срещу Nexo през септември 2022 г., както и административни действия от страна на регулаторите на ценни книжа в девет други щата. Nexo също ще бъде със забранен достъп до от сектора на ценните книжа в Ню Йорк за пет години и трябва да уведоми всичките си инвеститори в САЩ, включително около 3000 нюйоркчани, да изтеглят активите си от платформата. Щатът Ню Йорк ще получи повече от 1,9 милиона долара от Nexo като част от днешното споразумение.

„Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести, но не са имунизирани от отговорност“, каза главният прокурор Джеймс. „Nexo пренебрегна многократните предупреждения от моя офис да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия. Дните на крипто компаниите, които се държат така, сякаш правилата не важат за тях, свършват. Благодаря на моите партньори в други щати и на федерално ниво, че се присъединиха към мен в това усилие да държа Nexo отговорна за техните неприемливи действия.“

Споразумението се отнася до нерегистрираното предложение на Nexo и продажбата на ценни книжа под формата на лихвоносна сметка във виртуална валута, наречена Earn Interest Product (EIP). Главният прокурор Джеймс и многощатска коалиция осигуриха до 22,5 милиона долара поради нерегистрираното предложение на Nexo и продажбата на EIP. Всяка от 53-те юрисдикции на САЩ (щати и територии – бел. прев.), които са членове на Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа, ще има право да поиска изплащане на повече от 424 000 долара. Освен това, главният прокурор Джеймс осигури 1,5 милиона долара за щата Ню Йорк за уреждане на нерегистрираната покупка и продажба на ценни книжа и стоки от Nexo чрез платформа за търговия с виртуална валута, наречена Nexo Exchange.

В допълнение към паричните облекчения, днешното споразумение включва петгодишна забрана на Nexo да предлага или продава ценни книжа в Ню Йорк. Съгласно споразумението Nexo ще трябва да уведоми всички останали американски инвеститори да изтеглят своите виртуални активи от платформата на Nexo до 1 април 2023 г. Nexo също ще трябва да отдели американските инвеститорски активи, да признае, че американските инвеститори притежават законно право на собственост върху тези активи, и да не заемат, залагат или използват по друг начин тези активи в рискови спекулативни дейности. Nexo също така се съгласи да провери самоличността на всички потенциални нови клиенти, за да гарантира, че не нарушава забраната за нерегистрирана дейност в Ню Йорк.

В днешното споразумение към главния прокурор Джеймс се присъединяват държавни регулатори на ценни книжа от Калифорния, Индиана, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт, Вашингтон и Уисконсин.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ днес също обяви паралелно споразумение, в което Nexo се съгласи да плати допълнителни 22,5 милиона долара и да прекрати предлагането и продажбата на EIP сметки с променлив процент в Съединените щати.

Днешният акт продължава усилията на главния прокурор Джеймс да защити инвеститорите в Ню Йорк и да регулира индустрията на криптовалутите. По-рано този месец главният прокурор Джеймс осъди бившия изпълнителен директор на Celsius за измама на инвеститори и прикриване на тежкото финансово състояние на Celsius. През юни 2022 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за опасните рискове от инвестиране в криптовалути, след като пазарът достигна тогавашните рекордно ниски нива. Също през юни главният прокурор Джеймс постигна споразумение за близо 1 милион долара с крипто платформата BlockFi Lending LLC за предлагане на нерегистрирани ценни книжа. През март 2022 г. главният прокурор Джеймс издаде известие за данъкоплатците до инвеститорите във виртуална валута и техните данъчни съветници да декларират точно и да плащат данъци върху своите виртуални инвестиции. През октомври 2021 г. главният прокурор Джеймс нареди на нерегистрираните платформи за криптовалута да прекратят дейността си поради неизпълнение на законовите си задължения. През март 2021 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за рисковете от инвестициите в криптовалута и напомни на инвестиционните платформи за техните законови задължения.

Главният прокурор Джеймс отново призовава жителите на Ню Йорк, които са били засегнати от измамно поведение на пазара на виртуални активи, да докладват тези проблеми на OAG (Office of Attorney General – бел. прев.). Главният прокурор Джеймс също насърчава работещите в индустрията на криптовалутите, които може да са станали свидетели на неправомерно поведение или измама, да подадат сигнализираща жалба (специален документ, попълван от хора с достъп до вътрешна информация, които осъзнават, че са забелязали, или на път да бъдат замесени в незаконна дейност – бел. ред.) за нередности в нейния офис, което може да стане анонимно.

Случаят беше разгледан от помощник-главния прокурор Джеси Дивайн и старши правоприлагащ съветник Матю Уудръф от Бюрото за защита на инвеститорите, с помощта на правния асистент Чармейн Блейк, също и от Бюрото за защита на инвеститорите, и детектив-следовател Брайън Мец от отдела за разследвания. Бюрото за защита на инвеститорите се ръководи от началника на бюрото Шамисо Масуосуе и изпълняващия длъжността заместник-началник на бюрото Кен Хаим и е част от отдела за икономическо правосъдие, който се ръководи от водещия заместник-главен прокурор Крис Д’Анджело и първия заместник-главен прокурор Дженифър Леви.

Източник: ag.ny.gov, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram