Продемократичните депутати в Хонконг подадоха оставка след спорна резолюция на Китай

Всички депутати от продемократичния лагер в Хонконг масово напускат парламента му след спорна резолюция, овластила местната власт да лишава политици от мандата им по своя инициатива, пише „Саут чайна морнинг пост“.

Това стана, след като четирима продемократични депутати бяха отстранени от парламента на Хонконг днес, предадоха световните агенции. По-рано Китай прие резолюция, която позволява на местните власти да дисквалифицират депутати, ако бъде преценено, че застрашават националната сигурност, пише БТА.

„Саут чайна морнинг пост“ отбелязва, че новата резолюция позволява на изпълнителната власт на Хонконг да действа в такива случай, без да се съобразява с никакви съдебни процедури. Това е поредното затягане на примката около специалния китайски регион, след като по-рано през годината Пекин одобри бързо закон за националната сигурност, поставящ въпроси за бъдещето на автономията му.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители, заседавал вчера и днес, прие резолюция, постановяваща, че тези, които подкрепят независимостта на Хонконг или отказват да признаят суверенитета на Китай над него, както и онези, които извършват действия, застрашаващи националната сигурност или молят чужди сили да се намесят в работите на града, трябва да бъдат отстранени от длъжност.

Четиримата депутати – Алвин Юн, Денис Куок, Куок Ка-ки и Кенет Люн, – потвърдиха на пресконференция, че вече не са част от хонконгския парламент. „Що се отнася до законността и съответствието с конституцията, очевидно от наша гледна точка това е явно нарушение на основните закони и правата ни да участваме в обществения живот, както и неспазване на съответните процедури“, каза Куок.

Плановете на 19 депутати от продемократичния лагер за колективна оставка, ако Пекин отстрани техните колеги, оставят законодателната власт в Хонконг само в ръцете на пропекинския лагер. Той вече има мнозинство в градския парламент и това ще му позволи да приема без опозиция подкрепяни от Пекин закони.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram