„Приятелката“ Меркел с удар по групата на Курц и Борисов в спора за ваксините

Германската канцлерка Ангела Меркел, първа приятелка на Бойко Борисов, вчера нанесе тежък удар върху Групата на шестимата, оглавявяна от австрийския канцлер Себастиан Курц и с участието на българския премиер, която обвиняваше Еврокомисията и големите европейски държави за собственото си несправяне с доставката на ваксини срещу COVID-19.

На виртуалния Европейски съвет снощи тя каза на Курц, който от името на групата искаше допълнителни дози, че недостигът на ваксини в неговата страна се дължи на провала на неговото правителство колко ваксини да поръча, а не на дискриминационно поведение на Брюксел.

Упрекът й очевидно се отнасяше и до останалите държави в групата (България,  Словения, Чехия, Хърватия и Латвия), които на 16 март във Виена приеха обща стратегия за натиск над Европейския съвет за преразпределяне на ваксините в ЕС.

Иначе снощи лидерите на Европейския съюз се разбраха разпределението на ваксините между страните членки да продължи да бъде пропорционално на нуждите, така че всички едновременно да излязат от пандемията на коронавируса.

Късно снощи, след първия ден на срещата на високо равнище, Борисов се включи, но с празни приказки. По думите му всеки български гражданин щял да получи ваксини пропорционално. Какво означава това в конкретни числа, премиерът не уточни.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram