Прибалтийските държави правят свободна от COVID-19 зона за пътуване

Прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония правят свободна от коронавируса зона за пътуване за гражданите си, предаде Би Би Си. От 15 май те ще отворят общите си граници, пред които безпроблемно ще преминават гражданите им. Всички, които пристигат от чужбина, обаче, са длъжни да преминат през 14-дневна самоизолация, като част от мерките срещу разпространението на заразата. „Свободата на движение за всички граждани на трите държави ще се възобнови на 15 май след „успешното възпиране“ на вируса“, написа в Туитър премиерът на Латвия Кришянис Каринш.

– Чехите масово нямат антитела срещу коронавируса, показват данните от мащабно тестване на населението на страната, съобщи Би Би Си. Изследвани са 26 549 души от осем населени места в Чехия, като от тях само 107 души са дали положителни проби за наличието на антитела. Тестове са направени в края на април в столицата Прага, Бърно, Оломоуц и няколко по-малки градове. В нито едно от тях хората с антитела не надхвърлят 5% от тестваните. В Прага, например, едва 1,48% от изследваните са показали, че имат изградени антитела. 

Общият брой на заразените с коронавируса в Чехия е 7899 души, като 4017 от тях са излекувани. Жертвите на COVID-19 са 258. Страната е сред най-слабо засегнатите в Европа от заразата.

– Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разпуска работната група, координираща борбата с разпространението на COVID-19, след като администрацията му вече измести фокуса си върху възобновяване дейността на икономиката. „Не можем да задържим страната ни затворена през следващите 5 години – заяви Тръмп. – Ще бъдат ли засегнати някои хора? Да. Дали някои хора ще бъдат засегнати зле? Да. Но трябва да отворим страната“.

Нарочната междуведомствена работна група, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс, беше създадена, за да помогне за овладяването на пандемията в САЩ. Д-р Антъни Фаучи, експерт по инфекциозни болести в страната и най-видният член на работната група за COVID-19, ще продължи да бъде съветник, обяви още Тръмп. Фаучи се ползва с огромен авторитет и е много популярен в САЩ, където го възприемат като достоверен източник на информация за пандемията.

САЩ са страната с най-голяма смъртност от COVID-19 в света с повече от 71 000 починали след заразяване. Научни и статистически модели предполагат, че този брой може да се удвои до август.

– Египет ще могат да посещават само чуждестранни туристи на възраст до 48 години, когато страната отвори границите си след пандемията от коронавируса, обяви министърът на туризма и антиките Халед ал Анани, цитиран от местното издание Egypt Independent. Мярката ще бъде временна. Чуждестранните туристи ще трябва да представят медицински документ – т.нар. здравен паспорт, че не са заразени с коронавируса. Предвижда се и всички самолети да бъдат дезинфекцирани.

Засега не е ясно когато Египет отново ще започне да посреща чуждестранни гости. Министърът обаче казва, че имало много запитвания от чужбина дали се планира туристическият сектор да възобнови работа през юни. Халед ал Анани обясни, че до юни хотелите ще работят само с 25% от капацитета си и ще посрещат само местни туристи. След това ще започнат да работят с 50% от възможностите си. 

Туристическата индустрия в Египет, която е основна за икономиката на страната, губи около 1 милиард долара всеки месец заради пандемията с COVID-19. В страната има над 6500 заразени с коронавируса, а жертвите са около 450.

– Германският канцлер Ангела Меркел и ръководителите на 16-те федерални провинции днес се съвещават, за да обсъдят ново разхлабване на ограничителните мерки, въведени в борбата срещу коронавируса, съобщи Дойче веле. Очаква се да получат разрешение да заработят отново всички магазини, независимо от площите им, като спазват строги хигиенни мерки и правилата за социално дистанциране. Учебните заведения постепенно ще отварят врати. В сила обаче ще остане забраната за големи обществени и спортни форуми, които няма да могат да бъдат организирани до края на август.  

– Тайланд отчете второ денонощие без нито нов случай на заразен с коронавирус човек в страната. Това обяви прессекретарят на центъра за борба с инфекцията Тхависин Висануйотхин. Той добави, че има един починал, вследствие на заразата – 69-годишен гражданин на Австралия, шеф на ресторант в Пханг, Южен Тайланд.

„Последният случай на заразен с коронавирус в страната е отпреди две денонощия – фризьор, който на 4 май се е върнал от Русия със самолет. Той е бил откаран в болница директно от летището“, добави Висануйотхин.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram