Пресконференция на Владимир Путин: Въоръжените мъже в Крим не са руски войници

Властта в Украйна беше завзета с оръжие, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция за кризата в бившата съветска страна. Той потвърди позицията си, че за Русия Виктор Янукович е легитимният президент на Украйна, но отбеляза, че подписвайки споразумението с опозицията от 21 февруари, той практически е „сдал властта“.

Президентът на Русия смята, че антиконституционните действия на новото правителство в Киев са „разкачили“ юга и югоизтока от останалата част на Украйна. „Тази революционна ситуация назряваше отдавна – от първите дни на независимостта на Украйна“, отбеляза Путин.

По думите му, украинците искат промени, но не противозаконни. „Аз разбирам онези хора на Майдана, въпреки, че не приемям смяната на властта по такъв начин, но разбирам тези хора, които и сега настояват за кардинални реформи, а не за козметични промени на властта. Те са свикнали едни мошеници да сменят други“, заяви Владимир Путин. „Трябва да дадем на гражданите на Украйна правото само да определят съдбата на своите региони“, отбеляза той.

Русия няма да присъединява Крим

Русия няма планове за присъединяването на Крим към федерацията, заяви Путин в отговор на журналистически въпрос.
„Не разглеждаме такъв вариант. Единствено самите граждани, в условия на свободно волеизлияние, могат и тябва да определят своето бъдеще“, заяви той и допълни, че досега „никой не е отменил правото на една нация на самоопределение“.
Напомняйки, че подобно решение е било позволено на жителите на Косово, Путин подчерта, че по отношение на Крим Русия няма да „провокира“ такива настроения.

„Въоръжените в Крим не са руски войници“

Владимир Путин каза още, че използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа. „Ако в източна Украйна започнат безредици, Русия си запазва правото да използва всички налични средства, допълни той.  „Възможност за въвеждане на войски в Украйна съществува, но за момента няма такава необходимост“, каза президентът на Русия.

По думите му, въоръжените мъже в камуфлажни униформи, които взеха властта в Крим, и окупираха украински военни обекти на полуострова, са представители на „местните сили за самоотбрана“, а не руски войници. „Русия няма да провокира сепаратистки действия на полуострова“, заяви той.

Що се отнася до камуфлажните униформи без опознавателни знаци, по думите на президента, че „в постсъветското пространство е пълно с такива и могат да се закупят дори от магазините“.

Според Владимир Путин, 22 000 украински военни и десетки установки С-300 са преминали в ръцете на новите власти в Крим без нито един изстрел.


„Новата власт в Крим е легитимна“

Руският президент смята за легитимен назначеният от кримския парламент премиер Сергей Аксенов, когото Киев не признава. Според него, на парламентарната сесия при избирането на Аксенов са спазени законовите процедури и не е имало нарушения.

По думите му, руските региони са готови да окажат помощ на Крим.
„Взехме решение да организираме работа в регионите на Руската федереция по събиране на помощи за Крим, който се обърна към нас за хуманитарна подкрепа. И ние ще окажем такава“, заяви той.

„Янукович няма политическо бъдеще“

Владимир Путин разказа, че е предупреждавал Владимир Янукович за възникването на хаос, ако изведе милицията от Киев след подписването на споразумението от 21 февруари.
„Казах му да не го прави: При вас ще настъпи хаос и анархия. Пожалете хората! И стана точно това, за което предупреждавах“, подчерта руският президент.
Той е убеден, че с решението си да замине в Русия сваленият украински президент е спасил живота си.
„Смъртта е най-лесният начин да се избавиш от един легитимен президент. В Киев просто щяха да го убият. Има само три легитимни начина за сваляне на президент – смърт, оставка или импийчмънт“, изтъкна Путин. „Не мисля, че той има политическо бъдеще“, добави той в отговор на журналистически въпрос.

Решението на „Газпром“ да отмени отстъпката за Киев не е политическо

Руският президент предупреди, че ако Украйна не плати дълга си за газ, задълженията й могат да достигнат 2 милиарда долара след края на февруари.
Путин допълни, че дългът в момента възлиза на между 1,5 и 1,6 милиарда долара.
Той увери журналистите, че решението на „Газпром“ да се откаже от намаляването на цената на синьото гориво
за Украйна има „чисто търговски“ характер. По думите му руската компания не се връща към старите цени на газа за „Украйна“, а просто прекратява действието на отстъпката в цената. „Това не е свързано нито със събитията в Украйна, нито с някаква политика, посочи Путин“.

„Напрежението върху пазарите и рублата е временно“

Влиянието на украинските събития върху финансовите пазари в Русия е временно, смята президентът.
„Политиката така или иначе винаги влияе на пазарите. Парите обичат тишината, спокойствието и стабилността“, отбеляза той, коментирайки спада на фондовата борса в Москва, който достигна 10% за последните два дни. И рязкото отслабване в позициите на рублата спрямо долара и еврото.

При откриването на търговията днес индексите на фондовия пазар в Москва нараснаха с 1,1-1,5 процента, а след това ускориха растежа си до 3-4 процента след коментарите на Путин.

За последствията от санкциите срещу Русия трябва да мислят онези, които се канят да ги въвеждат – вредата ще бъде взаимна, отбеляза още Владимир Путин и допълни, че Русия продължава подготовката за срещата на Г-8.

http://pressadaily.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram