Поставиха 10 000 под карантина във Виетнам

10 000 души са под карантина във Виетнам заради коронавируса, съобщава Дарик. В Хонконг училищата остават затворени до 16 март. Затова се въвежда програма за онлайн обучение, казаха образователните власти в Хонконг.
Ваканцията по случай Лунната нова година в края на януари бе удължена, за да се предпази здравето на учениците и чиновниците. По план ваканцията в училищата и тази на служителите в администрацията трябваше да приключи на 17 февруари.

Броят на починалите от коронавируса в Китай скочи до поне 1355 души, съобщиха здравни служители в четвъртък.

В провинция Хубей, епицентър на огнището, са регистрирани 242 нови смъртни случая и други 14 840 заразени.

Световната здравна организация предупреди по-рано, че „огнището все още може да протече във всяка посока“.

Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан каза, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са били разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца.

Изпитанията на една или две от най-обещаващите ваксини ще могат да започнат върху хора до три или четири месеца, поясни той. Целият процес обаче отнема една година или година и половина преди ваксината да може да е на разположение за по-широка употреба.

Държавите от Европейския съюз ще обсъдят в четвъртък начините за засилване на сътрудничеството в опит да се справят със заплахата, която представлява коронавирусът, който уби над 1100 души в Китай и се разпространи в няколко държави-членки на ЕС, съобщи АФП.

Плановете са включени в текст, изготвен в Брюксел в навечерието на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС, на която ще бъдат обсъдени мерки за спиране на разпространението на вируса.

Източник: news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram