Помпео обвини Китай в имперски амбиции

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че не бива да се допуска Китай да се отнася към водите на Южнокитайско море като към част от своята „империя“ и обеща да направи заявление по тази тема в най-скоро време, предава РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Не трябва да допускаме Китай да третира водите на Южнокитайско море като част от морската си империя. Ще имаме повече информация по този въпрос в близко бъдеще“, обеща Помпео в своя „Туитър“.

Освен това Помпео отбеляза, че „САЩ приветстват твърдото намерение на лидерите на АСЕАН да разрешават спорове в Южнокитайско море в съответствие с международното право, включително (Конвенцията на ООН за морското право) UNCLOS“.

В петък Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), следвайки резултатите от 36-ата среща на върха, проведена в телеконференция, прие съвместно изявление. Документът, наред с други неща, изрази сериозна загриженост за нарастващото напрежение в Източно (Южнокитайско море). Страните-участници призоваха за разрешаване на всички териториални спорове в региона въз основа на изискванията на международното право.

От десетилетия Китай спори с няколко държави в Азиатско-Тихоокеанския регион за териториалната принадлежност на няколко острова в Южнокитайско море, на шелфа на които са открити значителни запаси от въглеводороди. Става въпрос най-вече за архипелага Сиша (островите Парацел), островите Нанша (Спратли) и Хуангян (Рифът Скарбъро). Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините участват в тази дискусия в една или друга степен.

Ситуацията в региона често се усложнява от преминаването на американски военни кораби, които според китайското външно министерство нарушават международното право и подкопават суверенитета и сигурността на Китай. Въпреки протестите от Пекин, официален Вашингтон заяви, че САЩ ще плават, където това е позволено от международното право.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram