Полша призна, че СССР е изиграл водеща роля за победата във ВСВ

Съветският съюз е изиграл доминираща роля в победата над Нацистка Германия и Варшава е солидарна с Москва за приноса на СССР за прекратяването на Втората световна война. Това заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович в интервю, публикувано на 11 март, пише руското издание “Известия“, цитирано от Агенция Фокус.

„Ние признаваме огромната, дори главната роля на Съветския съюз в победата над фашистка Германия, както и огромните жертви на неговите народи. Няма съмнение, че Германия носи основната отговорност за започването на Втората световна война“, каза той.

В същото време страните различно оценяват обстоятелствата около избухването на войната, по-специално Договора за ненападане между Германия и Съветския съюз (пакта Рибентроп-Молотов), каза той. Освен това Варшава смята, че въз основа на споразумението между лидерите на нацистка Германия и СССР Адолф Хитлер и Йосиф Сталин от 17 септември 1939 г. СССР действително напада Полша. Въпреки това „руското общество не е напълно наясно“ с тези „очевидни“ събития, сигурен е Чапутович.

„Още веднъж си струва да се обърне внимание на нещо – войната не започна с Мюнхенското споразумение. Признато е, че войната започва на 1 септември 1939 година. От момента, когато Германия нападна първо Полша. След това и Съветският съюз нападна Полша на 17 септември 1939 г.“, добави той.

В последните месеци полските власти все по-често правят изявления, свързани с историческите събития около ВСВ, като упрекват Москва за „погрешния“ начин, по който тълкува историята. Лидерът на управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ Ярослав Качински поиска обезщетение от Русия за щетите от ВСВ.

Премиерът Матеуш Моравецки пък обвини СССР в „подпомагане на нацистка Германия“ и нарече заслугите на Червената армия в освобождението на Полша и Аушвиц преувеличени.

Тези изявления предизвикаха възмущение сред руските историци, както и сред ветераните от ВСВ в страната.

Освен това полските власти многократно предлагаха по-рано паметниците към войниците на Червената армия в страна да бъдат разрушени. Така през последните години в Полша бяха премахнати около 420 паметника.

Такива изявления за събитията от онези години по-рано са отправяни и от Украйна, както и балтийските страни. През март руският външен министър Сергей Лавров нарече целта на подобни изказвания изкривяване на следвоенната система на международните отношения.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram