Полският посланик във Франция: Полша ще влезе във война с Русия, ако Киев претърпи поражение

Полският посланик във Франция заяви в телевизионно интервю, че ако Украйна не успее да защити независимостта си, Полша няма да има друг избор, освен да влезе в конфликта.

„Ако Украйна не успее да защити независимостта си, няма да имаме друг избор, освен да влезем в конфликта“, заяви посланик Ян Емерик Рошчишевски в ефира на френската телевизия Ел Се И.

„Затова или Украйна днес ще защитава своята независимост, или ако тя не успее, ние ще бъдем принудени да се включим в този конфликт, защото нашите ценности, които са основа на нашата цивилизация, са под заплаха, така че няма да имаме избор“, подчерта той.

Няколко часа по-късно от посолството обявиха, че френските медии са „изтълкували погрешно“ думите на дипломата и са ги извадили от контекста.

Посолството твърди, че г-н Рошчишевски е изрекъл само предупреждение за последствията, които поражението на Украйна може да има за НАТО и целия свят, възможността Русия да атакува или да въвлече страните от балтийските страни и Полша след победа в Украйна

Още от началото на войната в Украйна полските власти твърдят, че военните планове на Кремъл са пряка заплаха за Полша. Преди дни полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че страната възнамерява да разположи артилерийски установки за залпов огън „Хаймарс“ в близост до Калининград. Варшава твърди, че в района на източната граница на Полша „се прави опит за възстановяване на Руската империя“, която Блашчак нарича „империя на злото“ – без значение дали ще се нарича „бяла, червена или както в момента – на Путин“.

Полша се превърна и в първия съюзник на Киев, който праща на фронта изтребители МиГ-29 – 4 броя. Страната увеличава и броя на военнослужещите. През миналата година в армията са се записали близо 14 хиляди души, което е рекорд за страната след отмяната на задължителната служба през 2008 година.

В началото на 2023 година полската армия е наброявала 164 хиляди войници, включително 36-те хиляди души от доброволческите отряди на териториалната отбрана. Очакванията във Варшава са, че до няколко години числеността ще достигне 250 хиляди професионални войници и до 50 хиляди доброволци.

Полша обяви и плановете си за повишаване на техническите способности и за тази цел страната сключи с Южна Корея споразумение за доставка на различни видове оръжия, което се превърна за Сеул в най-голямата сделка за износ на военна техника в историята на страната.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Полският посланик във Франция: Полша ще влезе във война с Русия, ако Киев претърпи поражение

  1. Така става, когато цяла държава се управлява от американски мекерета…

Comments are closed.