„Политико“: Първите 10 дни на Байдън и бъркотията около ваксините – пълен хаос

Екипът на Байдън все още се опитва да намери над 20 милиона дози ваксини, изпратени до САЩ – загадка, която възпрепятства плановете за ускоряване на националните усилия за ваксинация. Обширна статия за проблемите на администрацията на новия американски президент Джо Байдън публикува „Политико“.

 

Джо Байдън обеща, че ще привлече компетентен, проверен екип, който да предприеме ответни мерки на пандемията, да постави амбициозни цели за ваксинация и да наложи строги правила в общественото здравеопазване. 

Екипът му пристигна в Белия дом с план за действие от 200 страници, готов за въвеждане. Но вместо това те прекараха голяма част от последната седмица, опитвайки се да се справят с нарастващата криза – процес, който служителите признават, че е унизителен, и породи съвместни усилия за смекчаване на очакванията относно това колко бързо биха могли да върнат нацията към нормалното. 

След седмица на работа екипът на Байдън все още се опитва да открие местонахождението на над 20 милиона дози ваксини, изпратени до щатите – загадка, която възпрепятства плановете за ускоряване на националните усилия за ваксинация. Те търсят нови начини за увеличаване на производството на ваксини, установили, че в резерва те са недостатъчни. И нервно наблюдават поредицата от нови щамове на Ковид-19, които заплашват да провалят плана. 

„Това е цитатът на Майк Тайсън: „ Всеки има план, докато не получи удар в устата“, казва човек, запознат с усилията за ваксиниране. „Те планират. Те са компетентни. Това е просто тежестта на всичко, когато седнете на този стол. Тежко е“. 

Служителите на Байдън, ръководещи плана за мерки за овладяване на кризата, започнаха поредица от редовни брифинги тази седмица, за да информират обществеността за състоянието на пандемията и усилията на правителството да я задържи и да предостави ваксини на възможно най-много американци. 

Но на брифингите не бяха давани подробности. И зад кулисите, казват длъжностни лица, екипът все още се бори да се справи с основната информация, да се свърже с държавни служители, които са управлявали кризата, и да изгради дългосрочна стратегия, с която да постави и след това да задържи под контрол вируса. 

„Едно от достойнствата на добре проведения преход е, че докато поемете юздите, вие сте изградили известна връзка и доверие с хората от кариерата, с които работите“, каза запознат с работата на администрацията. „Ухажването бе неестествено кратко“, добавя той. 

„Никой не е имал ясна представа“, казва Джули Морита, член на екипа на Байдън по прехода и изпълнителен вицепрезидент на фондация „Робърт Ууд Джонсън“. 

„Плановете, които се изработваха, бяха направени с предположението, че допълнителна информация ще бъде достъпна и ще бъде разкрита, веднага щом те влязат в Белия дом“. 

Това е сериозно предизвикателство, което служителите на Байдън заявиха, че очакват от седмици, на фона на сложен преходен период, който ги принуди да се борят с все сили да съставят планове за разпределение на ваксини и да ги координират със здравните служители на щатите. 

Още повече, че само няколко дни след идването на власт екипът за отговор на Ковид-19 се сблъска със ситуация, която служителите описаха като много по-лоша от очакваната, и която предизвика такива остри публични оценки, че дори изненадаха някои, работили в бившия екип на администрацията по прехода. 

Във вторник Байдън предупреди, че „програмата за ваксиниране е в по-лошо състояние, отколкото предполагахме или очаквахме“, повтаряйки оплакванията от началника на неговия кабинет Рон Клайн, че „план всъщност не съществува“. 

Оттогава екипът на Байдън за реагиране срещу Ковид-19 е предприел съгласувани усилия да не прехвърля вината върху администрацията на Тръмп, според думите на един служител, въпреки че неясните им намеци за положение по-лошо от очакваното, предизвикаха спекулации относно това с какви конкретни проблеми са се сблъскали. 

Но хората, които знаят за ответните мерки, подробно излагат нови опасения, които са съсредоточени главно върху доставките на ваксини за федералното правителство. Екипът на Байдън все още се опитва да разбере къде се намират повече от 20 милиона дози ваксина Ковид-19, които федералното правителство е закупило и разпространило в щатите, но все още не е регистрирало, че са поставени на пациенти. 

Екипът на Байдън смята, че само малък процент от неотчетените дози – около 2 милиона, по думите на двама служители, се дължи на закъснение при отчитането на данни. Това би означавало, че останалата част от критически важния запас се съхранява в складове, във фризери или „плава“ на друго място в сложния разпределителен тръбопровод, който минава от администрацията до отделните щати. 

Това е дилема, която възникна още преди пристигането на екипа на Байдън, когато самият Байдън нарече първите седмици на внедряване на ваксината при администрацията на Тръмп „мрачен провал“. 

И при все това, екипът за отговор на кризата Ковид-19 от самото начало подцени колко трудно би било това да се поправи. Екипът не получи подробен достъп до Тиберий – централната държавна система, използвана за проследяване на разпространението на ваксини – до последните дни на прехода. 

Едва след като Байдън положи клетва, екипът за действие срещу Ковид-19 откри, че системата е затворена за голяма част от маршрута, по който ваксините преминават от правителствените разпределителни центрове до хората. 

Вместо това, след като доставките на ваксини бъдат доставени на Щатите, отговорността за проследяването им е оставена на техните отделните системи за обществено здравеопазване. След това администрацията получава актуализация само след като дозите са действително приложени и е представен официален отчет. 

„Мисля, че те наистина бяха изненадани от това“, казва един съветник. „Бъркотия е.“ 

Високопоставените служители на Байдън подчертаха, че липсващите дози са разпределени в щатите, които остават до голяма степен отговорни за получаването им от медицинските работници, отговарящи за ваксинирането на десетките милиони хора, чакащи на опашка за ваксини. 

Но оттогава екипът за Ковид-19 трябваше да прекарва часове по телефона с различни държавни служители, опитвайки се да проследи неизползваните дози, отнемаща време задача, която изчерпа ресурсите и все още не дава пълна картина на служителите къде точно отиват доставките. 

Те също така се стремят да убедят медицинските работници да спрат да държат дози в резерв, практика, породена от опасенията, че хората няма да могат да получат втората доза от ваксината – практика, която вече не е необходима и е допринесла само до объркване, според двама души, запознати с дискусиите. 

По време на разговор с представители на Белия дом във вторник губернаторът на Републиканската партия в Арканзас Аса Хътчинсън заяви, че някои щати носят основната тежест на вината за неравномерното разпространение заради тези резерви – нюанс, който не е отразен във федералните цифри, според бележките. 

Оплакването подтикна директора на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски да издаде по-ясни насоки за това как щатите трябва да управляват разпределението на ваксините. 

Оттогава Белият дом разреши на щатите да изземат неизползваните дози от аптечната програма и да ги преразпределят другаде. 

„Няма съмнение, че работят по-добре“, каза Джордж Хелми, шеф на кабинета на губернатора на демократите от Ню Джърси Фил Мърфи, за администрацията на Байдън. „Имаме истински партньор, който е открит и сътрудничи.“ 

Докато се борят с непосредствените проблеми с дистрибуцията, федералните служители също се стремят да изготвят подробни планове за ваксинация сред по-широки слоеве от населението, освен здравните работници и по-възрастните американци – проект, за който хората, запознати с усилията, казват, че администрацията на Тръмп дори никога не е обмислял. 

И въпреки че екипът на Байдън бе планирал да ускори темпото на производство на ваксини с течение на времето, някои служители на президента заявиха, че са били шокирани да научат скоро след деня на встъпване в длъжност на Байдън, че във федералния резерв има малко количество ваксини – и че компаниите, които ги произвеждат, далеч не са способни да произведат толкова дози, колкото администрацията на Тръмп бе планирала през предходните месеци. 

Оттогава администрацията на Байдън предупреждава, че доставките ще останат ограничени до лятото, което вероятно ще увеличи продължаващия недостиг, когато дневният процент на ваксинация се повиши. 
Белият дом приветства обещаващи данни за нова ваксина с еднократна доза от Johnson & Johnson в петък. Но производствените затруднения попариха очакванията, като един федерален служител оприличи очаквания ранен поток от ваксини на „струйка“. 

Това превърна първите дни на екипа за Ковид-19 в нещо по-близко до триажна операция, отколкото в по-подредно начало, на което администрацията се надяваше. 

И въпреки че администрацията на Байдън все още напредва с изграждането на места за масова ваксинация и с дълго планираната подготовка за дългосрочен план за действие и отговор на пандемията, служители заявиха, че загубеното време за справяне и ориентиране в този сбор от трудности е отклонило ответните мерки, които вероятно ще погълнат голяма част от усилията на Байдън през първа година в Белия дом. 

„Това няма да приключи скоро“, казва Крейг Фугейт, бивш член на администрацията на Обама, който е работил по прехода. „Може и да няма яркочервена линия, която когато и където пресечем да знаем, че всичко е свършило, приключили сме и всичко ще бъде прекрасно“.

„Епицентър“

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram