Погребват Наим /снимки/

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу ще бъде погребан днес в Истанбул на гробището Едирнекапъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин, предаде БТА.

Както писа BNews, преди една седмица Наим бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб близки, приятели, фенове, спортните деятели, Турция и България, на които е носил медали от големи състезания.

Турският премиер Бинали Йълдъръм ще присъства на погребението и на обряда в джамията Фатих. Очаква се да присъства и президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Роденият в България трикратен олимпийски и седемкратен световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу почина вчера на 50-годишна възраст в болницата „Мемориал Атакьой“, където бе на лечение от 26 септември. Той претърпя трансплантация на черен дроб. Преди седмица Наим бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

Ръководителят на лекуващия екип проф. д-р Ялчън Полат съобщи, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но се появили редица усложнения. Той подчерта, че лично турският президент Ердоган се е интересувал непрекъснато за състоянието на Наим, оказвана им е била всякаква помощ.

Малко след съобщението за кончината на Наим турският президент изказа публично съболезнованията си на семейството, на близките, на обществеността.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram