Повече от 1700 задържани на антивоенни протести в Русия

Най-малко 1728 души са били задържани в четвъртък, след като антивоенни протести се проведоха в градовете в Русия след инвазията в Украйна.

Това са съобщили от група за наблюдение на протести, цитирани от Politico.

Протестиращи излязоха на улиците в 53 града – включително Москва, Санкт Петербург и Новосибирск – за да изразят несъгласието си с  войната на Кремъл.

Това твърди OVD-Info, група на гражданското общество, чийто уебсайт беше блокиран от Москва през 2021 г. на фона на по-широка репресия срещу несъгласните гласове.

Видеоклипове в социалните медии показаха протести с различен размер в четвъртък следобед и вечер, вариращи от стотици хора в Санкт Петербург и Москва до шепа в по-малки градове като Челябинск в централна Русия.

В Москва, където се твърди, че са били задържани над 900 души, кадри, публикувани онлайн, показват тежко въоръжена полиция, изпълваща улиците.

Въпреки това, рейтингът на одобрение на президента Владимир Путин се повиши през последните месеци до 69 процента, докато негативните нагласи в Русия към Украйна надминаха положителните през февруари за първи път от шест месеца, според независимия Левада център.

Руските сили нахлуха към Киев от две страни в четвъртък следобед, докато сраженията бушуваха в Украйна, след като Путин обяви война на страната, като обяви „специална военна операция“ в ранните часове на сутринта и обеща „демилитаризация и денацификация на Украйна“.

Протести се проведоха в редица държави, сред които и България. 

На Русия бяха наложени санкции от ЕС, САЩ, Великобритания и Канада.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram