Петима нови министри в руския кабинет, Александър Новак става вицепремиер

Руският премиер Михаил Мишустин предложи главния изпълнителен директор на „Русхидро“ Николай Шулгинов да бъде назначен за нов министър на енергетиката на Русия, а досегашният Александър Новак да стане вицепремиер, предаде „Ройтерс“.

Мишустин препоръча Виталий Савелиев, главен изпълнителен директор на „Аерофлот“, за министър на транспорта.

По-рано днес Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е освободил с указ от постовете им транспортния министър Евгений Дитрих и министъра на природните ресурси и екологията Дмитрий Кобилкин.

Мишустин е внесъл в долната камара на руския парламент кандидатурите на общо петима нови ръководители на министерства и на заместник министър-председател, информира ТАСС.

„Днес, в съответствие с новия федерален конституционен закон, който президентът подписа миналата седмица, внесох в Държавната дума няколко кандидатури за длъжности на членове на правителството“, заяви шефът на кабинета на оперативна среща с вицепремиерите.

На мястото на Владимир Якушев, който става пълномощен представител на президента на Руската федерация в Урал, министър-председателят предлага неговият първи заместник Ирек Файзулин да бъде назначен за министър на строителството и жилищното стопанство, допълва БТА.

В екоминистерството Дмитрий Кобилкин трябва бъде заменен от сегашния министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов.

За овакантеното място на Козлов премиерът номинира шефа на Фонда за развитие на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков.

„Всички те имат богат опит в ефективното решаване на проблеми в различни отрасли, доказали са се на предишните работни места“, отбеляза Мишустин. Той изрази надежда депутатите да подкрепят кандидатурите им.

КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram