ПВО на Иран приведена в бойна готовност

Иран е привел сегменти от противовъздушната си отбрана в състояние на повишена бойна готовност след пожара в ядрения комплекс „Натанз“ и редица други инциденти, съобщава Си Ен Ен, позовавайки на няколко източници от Пентагона.

Американското разузнаване е установило няколко признака, че ПВО на Ислямската република е поставено в състояние на повишена готовност. Това означава, че ПВО на Иран е готово да използва ракети клас „земя-въздух“ по всякакви цели, които представляват заплаха.

Източниците не уточняват американското разузнаване как е достигнало до тези признаци, но американски сателити, шпионски самолети и патрулиращи кораби следят иранските действия.

Според източниците разузнаването на САЩ не счита състоянието на повишена бойна готовност на иранските ПВО да е част от военни учения.

По-рано този месец „Ню Йорк таймс“ писа, че Израел е отговорен за атака в иранския ядрен комплекс „Натанз“, използвайки мощна бомба.

В Ислямската република подозират, че зад саботажа стоят САЩ и Израел, които в миналото са предприемали агресивни действия за блокиране на програмата на Иран за сдобиване с ядрени оръжия. Двете държави предимно извършват кибератаки по ядрената инфраструктура на Иран.

Разузнавателната мрежа на Израел показа, че има способности да удари в сърцето на Иран. Израелски разузнавачи проникнаха в склад в Техеран през 2018 г. и откраднаха половин тон секретни документи за иранския ядрен проект и ги изнесоха от страната. Мосад предостави много от тези документи на Международната агенция за атомна енергия.

Военният министър на Израел Бени Ганц заяви, че не стоят непременно зад всеки инцидент в Иран.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram