Пашинян е новият премиер на Армения

Лидерът на опозицията Никол Пашинян е новият премиер на Армения, съобщават местни медии.

59 срещу 42-ма депутати гласуваха в подкрепа на кандидатурата на Пашинян.

Пашинян беше единственият кандидат, както и на 1 май, но тогава управляващите не го подкрепиха (56 срещу 45 гласа). Той е избран след отстъпката на управляващата Републиканска партия, която обяви, че ще го подкрепи.

Лидерът на опозицията води организираните през последните няколко седмици масови демонстрации в страната, които доведоха до оставката на бившия министър-председател Серж Саркисян.

Пашинян се нуждаеше от най-малко 53 гласа в 105-местния парламент, за да бъде избран.

Според конституцията на страната новото правителство трябва да бъде формирано в рамките на 15 дни. След това премиерът трябва да представи програмата на правителството, която ще бъде дебатирана в законодателния орган.

В парламента на страната има четири партии. Републиканската партия държи 58 места, Арменската революционна федерация има 7 места, „Просперираща Армения“ държи 31 места и „Елк“ („Изход“) – 9 места.

Преди гласуването Пашинян заяви, че в сърцевината на външната политика на страната ще бъде колективният интерес на Армения и арменският народ.

Пашинян подчерта, че държавата ще продължи да бъде член на Евразийския икономически съюз и Организацията на Договора за колективна сигурност. Той увери, че развитието на отношенията с Москва е сред основните приоритети на страната.

Отношенията между Армения и Русия трябва да бъдат основани на приятелство, равенство пред закона и готовност за разрешаване на съществуващите проблем чрез съвместни усилия. Ние разглеждаме военното сътрудничество с Русия като важен фактор за безопасността на Армения„, каза той.

Пашинян посочи като друг приоритет задълбочаването на отношенията с ЕС и европейските държави. Той иска безвизов режим за арменските граждани в ЕС. Новият премиер на Армения каза още, че ще задълбочат отношенията със САЩ, Иран, Грузия, Китай и Индия.

По думите му Армения ще продължи да заема главна роля в предотвратяването на престъпления срещу човечеството и геноцид.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram