Париж може да блокира преговорите на Австралия с ЕС

Франция заплашва да блокира преговорите за свободна търговия между Австралия и Европейския съюз в отговор на оттеглянето на Канбера от договора за подводници с Париж в полза на военен съюз със САЩ и Великобритания, съобщи агенция Ройтерс на 20 септември.

В интервю за американското списание Politico френският министър по европейските въпроси Клемент Бон насочи вниманието на Вашингтон и Лондон към факта, че „спазването на думата е условие за доверие между демокрациите и съюзниците“.

„Следователно е немислимо да продължим напред в търговските преговори, сякаш нищо не се е случило с държава, на която вече нямаме доверие“, каза висшият служител.

Представителите на Австралия и Европейския съюз трябва да проведат следващия кръг от търговски сделки на 12 октомври, съобщи Ройтерс.

САЩ и Великобритания обявиха на 15 септември нов индо-тихоокеански съюз за сигурност, наречен AUKUS, който ще снабди Австралия с ядрени подводници в това, което се разглежда като ход за противодействие на нарастващото влияние на Китай в региона.

След това Австралия прекрати многомилиарден договор от 2016 г. с Франция за изграждане на 12 дизелово-електрически подводници.

Това предизвика гняв в Париж, който обвини Вашингтон в „двуличие“, а Канбера в „предателство“, като посочи, че кризата е ударила самото сърце на западните съюзи. Няколко часа след тези тежки изявления Париж направи дипломатически демарш, привиквайки своите посланици в САЩ и Австралия за консултации.

Въпреки че Европейската комисия има право да води търговски преговори от името на всичките 27 държави -членки на Европейския съюз, тя не може успешно да приключи сделка пред лицето на безмилостната френска опозиция.

Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, каза на брифинг по -рано в понеделник:

„Мисля, че това няма да доведе до прекратяване на преговорите с Австралия, но те ще бъдат много по -трудни“.

Превод: СМ
Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram