Париж: Енергийната криза е сравнима с петролния шок от 1973 г.

Сегашната енергийна криза и скокът на цените са сравними по сила и внезапност с петролния шок от 1973 година, заяви френският министър на икономиката Брюно льо Мер, цитиран от Франс прес.

Инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, и последвалите мащабни санкции срещу Москва доведоха до скок на цените на петрола и газа в целия свят  – над 120 долара при черното злато, което е близо до историческия му рекорд, и безпрецедентни нива в стойността на газа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Русия: Ще има глобални последици от американската забрана за внос на руски петрол
Според Льо Мер обаче втори мащабен план за държавни помощи във Франция, приет след програмата срещу ефектите от Ковид-19, само ще засили нарастването на цените. Френският министър каза това в началото на конференция за енергийната независимост в Париж. Европа е изключително зависима от руската енергия и се опитва да намери противодействие на това в близките месеци.
„Все едно да сипвате бензин върху пожар“, посочи той. „През 1973 година подобна мярка предизвика добре известния ни инфлационен шок, накара централните банки силно да увеличат лихвите, а това уби растежа“, допълни министърът.

„Това си има термин, стагфлация, а тъкмо това не искаме да преживеем отново през 2022 година“, подчерта Льо Мер.

По думите му най-добрият отговор е пълната независимост на доставките. Той изброи предлаганите от Франция и Европа решения, сред които повече газови резерви за идната зима, диверсификация на доставчиците и защита на най-засегнатите домакинства и предприятия.

На фона на войната в Украйна вчера Вашингтон реши да забрани вноса на течни изкопаеми горива от Русия, а Великобритания обяви постепенно спиране на доставките на руска енергия до края на 2022 година.

Европейският съюз засега не обявява ембарго за руския внос, който покрива 40 процента от нуждите му от природен газ и 30 процента от петролното потребление.
/БТА/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram