Падна мораториумът за шистов газ във Великобритания

Мораториумът върху добив на шистов газ чрез хидравличен фракинг във Великобритания официално бе отменен днес. Забраната бе в сила от 2019 година, но сега според властите в Лондон доставките на енергоносители са „абсолютен приоритет“.

Държавният министър за бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог заяви, че трябва да бъдат проучени всички източници на енергия, посочва БТА.

Според правителството сега ще се възобновят сондажите, но ще може да се събират и повече данни за това как шистовият газ може да бъде добиван безопасно на места, където има обществена подкрепа.

Фракингът, при който шистов газ се извлича от подземни скали посредством разбиването им с вода и химикали под високо налягане, бе забранен в Обединеното кралство, след като регулаторен орган посочи, че не е възможно да се предвиди магнитудът на земетресенията, които технологията може да предизвика.

Правилата изискваха добивът чрез фракинг да спира всеки път, когато технологията води до земетресение с магнитуд от или над 0,5. Според учени този праг ще трябва да бъде повишен.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram