Пада кабинетът в Италия

В 10 часа българско време се очаква премиерът на Италия Джузепе Конте да подаде оставката на своето второ правителство пред президента Матарела, в чиито ръце ще прехвърли разрешаването на политическата криза в страната. Точно седмица по-рано, с груба покупко-продажба на депутати, кабинетът на професора по право оцеля буквално за една бройка в Сената. Правителствената пропаганда, че без управляващите няма как страната да се бори с коронавируса, лесно бяха опровергани, защото лекарите, а не министрите се занимават с тази тема.

Конте дойде на власт преди 2 години и 7 месеца като компромисна фигура, която да скрепи коалицията на дясната Лига с центристкото популистко Движение 5 звезди. През август 2019 г. лидерът на Лигата и вицепремиер Матео Салвини предизвика правителствена криза като подаде оставка в знак на протест срещу пречките, които му поставяха неговите колеги в борбата с незаконната емиграция. Червеният експремиер Матео Ренци се яви спасител, като с отцепените от него в група Жива Италия червени ексдепутати осигури мнозинство на новата управляваща коалиция между своята бивша партия – Демократическата -бивша комунистическа, и Движението 5 звезди. Конте стана премиер за втори път, не без помощта на президента Матарела.

Същият Ренци предизвика сегашната криза като изтегли двете си дами – министри от кабинета преди 2 седмици, с което се наложи искането на вот на доверие. Неговият аргумент беше недобрият План за възстановяване, за който страната има най-големи средства, предвидени от ЕС, независимо, че той е несравнимо по-добър от българския, като включва като основни акценти дигитализацията на образованието и здравеопазването, зелената икономика и науката, устойчивото развитие. С грозни комбинации вотът мина на косъм, но в социологическите прочувания само за ден управляващата коалиция изгуби 7 процента от поддръжниците си – падна до общо 34% (само 2 от 4-те партии в досегашното правителство имат шанс да влязат отново в НС, ЛЕУ и Жива Италия са под чертата), поради оставеното лошо впечатление в гражданите. 5 звезди спечели последните парламентарни избори през пролетта на 2018 г. с обещанието за нов начин да се прави политика – чиста и честна. В същото време трите десни партии, които се

явяват опозиция вече имат 15% по-високо одобрение от управляващите. Десните критики са насочени към закъсняващото ваксиниране, след като на старта Италия беше водеща в Европа, към неясната политика за затваряне и отваряне на бизнеси – особено ресторантския и хотелиерския, който обединява 285 000 предприятия и милиони хора на Ботуша, към факта, че Италия е „единствената държава в Европа, която затвори училищата си“ – нас не ни броят за живи или за суверенна страна.

Конте придоби високомерно поведение след пировата си победа на вота, което – при свободни медии, за дни го принуди да подаде оставка от срам.

Сега се очаква ходът на президента Матарела. Възможно е той да връчи нов – трети мандат на професора. Това обаче едва ли ще доведе до сформиране на стабилно мнозинство. Преди месеци се говореше за Национално правителство, каквото предлагаше експремиерът Берлускони, но в момента неговата опозиционна дясна партия няма изгода да го поддържа. Трети вариант е да се търси компромисна фигура, каквито сенатори с голям стаж и независими от 5-те основни партии има в горната камара на парламента, но никак не е сигурно, че някой от тях ще успее да сглоби реално устойчива конструкция. Възможно е т.нар. Техническо правителство, за което като възможен премиер се сочи бившият шеф на Европейската централна банка Драги. Причината е, че Италия е в много тежка икономическа криза, а няма и гласуван бюджет. Това би могло да бъде плавен преход към нови избори.

Напролет в страната ще има избори за кметове в големите градове, включително в столицата Рим. И това е доста подходящо време да се проведе и нов парламентарен вот.

Смята се обаче, че поради променения избирателен закон, който намалява броя на депутатите, идеята за предсрочни избори може и да не събере дори в редиците на опозицията достатъчно желаещи да прекъснат стажа си в Народното събрание, където заплатите им са около 15 000 евро на калпак месечно с екстрите.   

19 минути 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram