Още 51 кита гринди заседнаха и загинаха на плаж в Нова Зеландия

Петдесет и един кита гринди са загинали, след като са заседнали на плаж на островите Чатъм край Нова Зеландия, съобщават световните информационни агенции.

Масовото засядане означава, че повече от 200 кита гринди са загинали при отделни инциденти през изминалата седмица в региона.

Департаментът за опазване на околната на Нова Зеландия уточни, че между 80 и 90 кита гринди са били открити заседнали в залива Хенсън.

Няколко десетки гринди са успели да се върнат във водата, но 50 са били намерени мъртви, а един е трябвало да бъде умъртвен, защото е бил в много тежко състояние.

„Нямаше никаква вероятност да успеем да спасим този кит. За жалост, беше взето решение да бъде евтаназиран. Това беше най-хуманното, което можеше да се направи„, посочи оперативния мениджър на Департамента за опазване на околната среда на островите Чатъм, допълвайки: „Това е винаги ужасно решение, което трябва да се вземе.“

Както е обичайна практика в Нова Зеландия, властите работят в тясно сътрудничество с местните маорски общности, за да организират обработката на китовете. Те са били погребани в пясъка точно зад плажа.

 Уточнява се, че са били взети проби от кожата и от тлъстините за анализ.

Отдалечените и слабо населени острови Чатъм се намират на около 800 км от източното крайбрежие на Южния остров на Нова Зеландия.

Преди по-малко от седмица бяха открити мъртви 145 кита гринди на отдалечен плаж на остров Стюърт в най-южната част на Нова Зеландия.

Десет малки гладки кита също така са били намерени мъртви на плаж в Нортланд в неделя.

Засядането на китове не е необичайно в Нова Зеландия, но масовите инциденти са редки и причината рядко е ясна.

Специалисти посочват, че китовете може да правят навигационни грешки, да се губят в лошо време или докато бягат от хищници или стават жертва на заболяване.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram