Още един евродепутат е задържан за корупция в Европарламента

Белгийската прокуратура нареди да бъде задържан за разпит евродепутатът Марк Тарабела, чийто парламентарен имунитет беше свален по нейно искане миналата седмица във връзка с разследването за корупция в Европейския парламент.

Разследването се отнася до големи суми пари, за които се твърди, че са превеждани от Катар и Мароко на евродепутати, за да повлияят на решения в европейските институции.


Тарабела, който е белгийски евродепутат от групата на Социалистите и демократите, ще бъде разпитван от водещия разследването за корупция в Европейския парламент съдия-следовател.


Той е задържан и отведен за разпит в Брюксел от дома му в Антин, в югоизточна Белгия, малко преди 8 часа в петък сутринта, съобщи белгийската обществена телевизия RTBF.


„Марк Тарабела чака два месеца да бъде изслушан от съдилищата“, обясняват от екипа му пред телевизията. „Той е подготвен за това изпитание и е готов да отговори на всички въпроси на разследващите“.


На прицела на разследващите са позициите му за организацията на световното първенство в Катар. Интересът им е привлечен от факта, че от първоначален противник на домакинството на Катар, позициите му претърпяват промяна до изявления, много по-благоприятни за домакините.

Белгийските медии изтъкват, че Марк Тарабела е близък до Пиер Антонио Панцери, централната фигура в предполагаемата корупционна мрежа. През януари Панцери сключи сделка с правосъдието и се превърна в основен свидетел на обвинението. Бившият евродепутат е обещал да разкрие всички замесени след намаляване на присъдата му и изваждането на съпругата и дъщеря му от кръга на заподозрените.


Панцери твърди, според публикации в белгийската преса, че е дал между 120 хил. и 140 хил. евро в брой на Тарабела, което се сочи като причина за искането за отнемане на парламентарния имунитет на белгийския евродепутат.


Самият Тарабела призова колегите си да му свалят имунитета, за да може да се защити от обвиненията, по които той твърди, че е набеден. Той може да бъде задържан за разпити до 48 часа.


Марк Тарабела е първият действащ евродепутат след бившия вицепрезидент на Европарламента Ева Кайли, за който става известно, че е разпитван по разследването за корупция. Кайли беше задържана през декември и до момента остава зад решетките, както и Панцери и нейният партньор, който е работил като сътрудник в парламента.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram