Отвориха за туристи „призрачния град“ на Фамагуста в Кипър

За пръв път от 46 години в четвъртък туристи се разходиха из Вароша, кварталът на Фамагуста, наричан град-призрак.

Вароша е някогашно предградие на град Фамагуста, на брега на Средиземно море, което бе изоставено от гръцките си жители при турската операция на острова през 1974 г. Оттогава то е в непризнатата Севернокипърската турска република, опасано с телена мрежа. Влизането е забранено, а табели „Стреля се“ предупреждават туристите.

Преди 1974 г. наричат Вароша перлата на Кипър заради едни от най-хубавите плажове на острова. Твърди се, че мястото е било любимо за почивка на Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Бриджит Бардо. Петзвездните хотели сега се извисяват като призраци.

Решението за отварянето беше взето на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник. Този ход се възприема като голяма провокация в Република Кипър и в Гърция, защото това е единствената окупирана от Турция част, която засега не е заселена и съществуват надежди да бъде върната на законните си собственици – кипърски гърци, както се предвижда в резолюциите на ООН.

Конфликтът Гърция – Турция. НАТО се намесиhttps://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1313502844528537600&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fwww.vesti.bg%2Fsviat%2Fnova-provokaciia-na-turciia-otvoriha-prizrachniia-grad-vkipyr-6115979&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

В четвъртък първите посетители се разходиха по булевард „Демокрация“ и булевард „Кенеди“ в района на бреговата зона.

Близо половин век във Вароша не живее никой, което създава известен риск за туристите и затова те трябва да спазват цял списък от правила. Те например не бива да се отклоняват от определен маршрут, да не влизат в никакви сгради, да не минават през тревни площи или храсталаци заради опасност от диви или отровни животни. Властите предупредиха посетителите, че ако се отклонят от определените маршрути, могат да пропаднат в скрит кладенец или септична яма или да пострадат от срутване на сграда.

Анкара бясна заради обидно заглавие в гръцки вестник

Източник: iStock

Формално сегашното разширение на зоната във Вароша, достъпна за туристи, не е първо. Преди няколко години кипърските турски власти пуснаха курортисти от Фамагуста на закрит по-рано плаж на юг от хотел „Палм бийч“. Оттогава границата между жилищната зона на Фамагуста и Вароша беше преместена с няколкостотин метра южно от този хотел, откъдето се открива гледка към целия град призрак. Плажната граница между жилищните и запустелите квартали на Фамагуста винаги е била неестетична, напомняща барикади от военно време. Ограждението се състоеше от бетонни стълбове с прокарани между тях дъски, ръждясали железа, телена мрежа или гофрирана ламарина.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1314377619765428225&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fwww.vesti.bg%2Fsviat%2Fnova-provokaciia-na-turciia-otvoriha-prizrachniia-grad-vkipyr-6115979&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис остро критикува хода на Турция и на кипърските турци да отворят частично Вроша. „Решението на Турция и на окупаторския режим (…) е незаконно и представлява ясно нарушение на международното право и на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, се посочва в писмено изявление на Анастасиадис. Кипърският президент заяви също, че в отговор „Република Кипър не е бездействала и няма да бездейства“ и вече „е изразила протест срещу тези нарушения пред Съвета за сигурност и неговите пет постоянни членки, пред генералния секретар на ООН, пред ръководителите на институциите на ЕС, пред лидерите на държавите-членки на ЕС, а също и на всички международни форуми“, в които Кипър участва.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-2&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1314494834082754560&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fwww.vesti.bg%2Fsviat%2Fnova-provokaciia-na-turciia-otvoriha-prizrachniia-grad-vkipyr-6115979&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Турция трябва да направи крачка назад по отношение на Вароша, заяви пред журналисти говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас. Той предупреди, че в противен случай въпросът ще бъде поставен от Кипър и от Гърция пред лидерите на Европейския съюз следващата седмица на заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 октомври.

Говорителят определи отварянето на достъпа до крайбрежието на Вароша като провокативно действие, което нарушава съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е в противоречие със скорошните заключения от срещата на върха на ЕС.

Вести

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram