ООН призова света да внимава с правата на човека

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Башелет, изказвайки се в четвъртък в Женева на неофициален брифинг за членове на Съвета за правата на човека на ООН, призова страните да предотвратят нарушения на права и свободи в контекста на пандемията на коронавирус, която обхвана света. Извънредните мерки, предприети от правителствата, трябва да бъдат справедливи и хуманни, каза тя в изявление, публикувано от пресцентъра на централата на ООН в Женева.

Дълбоко съм обезпокоена от приемането в някои страни на извънредни правомощия, които са неограничени и не подлежат на преразглеждане„, каза върховният комисар. „В някои случаи пандемията се използва за оправдаване на репресивните промени в нормално законодателство.“

Башелет е разтревожена от „стъпки за ограничаване на медийната свобода и свободата на изразяване„.

Според нея „неясните формулирани действия за борба с „дезинформация“ могат да бъдат приложени към всяка критика„.

Във връзка с това тя се позова на доклади от няколко държави за наказания на журналисти за съобщаване за недостиг на защитни медицински маски, за „арести на обикновени хора за публикации в социалните мрежи за пандемия“, както и за „порицания“ за лекари, които твърдят, че нямат адекватни средства защита.

Башелет призова държавите „значително да разширят достъпа до точна информация и статистика„.

Прозрачността е от първостепенно значение и може да спаси живота в условията на здравна криза“, коментира върховният комисар на ООН за правата на човека.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram